nl fr en

Jan Fabre

Jan Fabre (Antwerpen, 1958) heeft zich de voorbije dertig jaar geprofileerd als theatermaker, auteur en beeldend kunstenaar. 

Jan Fabre (Antwerpen, 1958) heeft zich de voorbije dertig jaar geprofileerd als theatermaker, auteur en beeldend kunstenaar. Het lichaam in al zijn gedaanten is van in de vroege jaren tachtig tot nu het centrale voorwerp van zijn onderzoek. In elk genre dat hij bespeelt, zoekt hij de grenzen op. Hij opereert voor zijn theaterwerk vanuit zijn gezelschap Troubleyn. Bij de recente producties vermelden we alvast Mount Olympus, de theatermarathon die hij in 2015 creëerde en die inmiddels een uitgebreide tournee kende. Kort daarop volgde Belgian Rules/Belgium Rules, Fabre’s ode aan België (2017). Daarnaast werkt Fabre gestaag aan een aantal danssolo’s voor performers die hem inspireren (waaronder The Generosity of Dorcas voor Matteo Sedda, 2018). Inmiddels werkt Troubleyn aan een herstructurering van het gezelschap sinds het medio 2018 in een #metoo-storm terechtkwam.

Voor zijn beeldend werk vertrekt Fabre vanuit Angelos bvba. De tentoonstelling Jan Fabre au Louvre: l’ange de la métamorphose, het ‘keverplafond’ in het Koninklijk Paleis in België en Jan Fabre: knight of despair/warrior of beauty in het Hermitage Museum in Sint-Petersburg (RU) zijn enkele van zijn recente exploten.

Vanaf het seizoen 2017-2018 is Jan Fabre betrokken bij P.U.L.S. (Project for Upcoming Artists for the Large Stage).

Producties van/met ‘Jan Fabre’

Nieuws over ‘Jan Fabre’

Artikel — 26 april 2018

Een ontmoeting met Robert Wilson

In het kader van de reeks Masters of the 21st Century verwelkomt Jan Fabre/ Troubleyn met grote trots de Amerikaanse theaterkunstenaar Robert Wilson op 21 en 22 mei 2018.