nl fr en
Theater

Spirits & Pleasures

Toneelhuis, Hannah De Meyer

Bekijk foto's
In Parable of the Talents beschrijft sci-fi schrijver Octavia E. Butler hoe de eerste bemande ruimteshuttles in 2090 de aarde verlaten. Ze zijn onderweg naar een ruimtebasis met de naam Christopher Columbus. Ze heeft bezwaar tegen de naam. But one cannot win every battle. The name means nothing. 
Op 18 februari 2021 landt de ruimterobot Perseverance op Mars. NASA noemt het landingsstation Octavia E. Butler Landing. 
In 2027 vertrekt Perseverance II. De shuttle beweegt zich snel door de tijd, in de richting van wat - vanop een afstand - lijkt op een brandende muur. De overlevingspakketten van de bemanning bevatten: instructies om te ademen in de ruimte, een waterzuiveringsapparaat, zaden, gereedschap, een AI die muziek afspeelt. 
De bemanning onderzoekt hoe de naderende muur hun verbeelding en hun cellen muteert. Hoe onheil vormgeeft aan de manier waarop ze bewegen. Hoe hun zintuigen en hun stem veranderen als de schemer inzet en de muur alsmaar dichterbij komt. 
De bemanningsleden zijn omringd door experimentele DIY schaalmodellen, genaamd 'livabilities', 'breathabilities', 'tenderites', 'future ancestors'. 3D-simulaties van de horizon, de lichamen, het denken en de plekken waar ze naar verlangen. Ze bedenken technieken om vermiste mensen op te sporen, in het verleden en de toekomst te kijken, over afstanden heen met elkaar in contact te komen, kennis en special powers door te geven aan hen die het nodig hebben. 
Hebben ze deze situatie al eerder meegemaakt? Het kan niet anders, hoe zou hun lichaam anders in staat zijn te anticiperen? Zijn zij deel geweest van een andere soort in een andere tijd? Wezens die hen nu informeren over hoe deze crash te ondergaan en er toch levend uit te komen?
Het gebeurt voor elk van hen op een verschillend moment. Zonder te beseffen wat er is gebeurd, staan ze op de kop. En is zwaartekracht niets meer dan een vage herinnering. Ze worden iets heel anders dan wat ze zich konden voorstellen. 

Birdlike.
Starlike.
Fish migrating to another planet. 

Credits

concept, regie

 • Hannah De Meyer

met

 • Hannah De Meyer
 • Amber Vanluffelen
 • Dolores Hulan
 • e.a.

scenografie

 • Olivier Goethals

lichtontwerp

 • Luc Schaltin

productie

 • Toneelhuis
 • P.U.L.S. - Project for Upcoming Artists for the Large Stage

met de steun van

 • de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
 • Casa Kafka Pictures Tax Shelter

Alle data

 1. donderdag 12 mei 2022 — 20u00 — Kambala, Kambalastraat 1, Antwerpen
 2. vrijdag 13 mei 2022 — 20u00 — Kambala, Kambalastraat 1, Antwerpen
 3. zaterdag 14 mei 2022 — 20u00 — Kambala, Kambalastraat 1, Antwerpen
 4. zondag 15 mei 2022 — 20u00 — Kambala, Kambalastraat 1, Antwerpen

Ook interessante producties

April Theater 28 januari 2022 t/m 2 april 2022

April

Toneelhuis / Guy Cassiers / De KOE