Zwak/Sterk

Zwak/Sterk

De toneeltekst Zwak/Sterk heeft geen verhaal. De personages worden niet gekenmerkt door een samenhangend taal- of handelingsregister. Hun tekstmateriaal komt vooral uit krant, detectiveroman, reclame, politieke partijpraat en het gesproken televisiewoord. Toch is het stuk geen collage. Het lijkt er eerder op dat de personages in een theatraal netwerk zijn geplaatst. Dat netwerk is allerminst een maatschappelijk model, maar demonstreert wel hoe politieke macht en onmacht het privéleven kan binnendringen. Het stuk wordt een vertwijfelde poging om de versnippering van het dagelijkse leven te schetsen.

De politieke invloed, die niet meer links of rechts genoemd kan worden, werkt daarin tegenstrijdig, verlammend of stimulerend, op het denken, handelen en voelen van gewone mensen.

De Franstalige Belg Jean-Marie Piemme (1944) is als toneelauteur een laatbloeier en in Nederland nog nauwelijks bekend. Hij schreef tot nu toe dertien stukken, voornamelijk opgevoerd en gepubliceerd in Frankrijk en België. In 1922 ontving hij de Prix Nouveuax Talents van de Sociéte des auteurs en compositeurs Dramatiques France.