Ontdek het volledige programma!

Met trots lanceert het Toneelhuiscollectief zijn eerste seizoen!

Het seizoen 2023-2024 staat in het teken van generositeit en een open, diverse blik op de wereld. Het is dan ook even felgekleurd en meerstemmig als onze affiches. We presenteren maar liefst zeven nieuwe voorstellingen, vier hernemingen en tal van uitdagende gastvoorstellingen, concerten, lezingen, debatten en festivals. 

Wees welkom!

Benjamin Abel Meirhaeghe, FC Bergman, Olympique Dramatique, Gorges Ocloo, Lisaboa Houbrechts

Toneelhuis kleurt fel en collectief! Lees de intro van onze makers op het nieuwe seizoen.

Geniet van een vaste reductie op je tickets met de Toneelhuis vriendenpas.

Toneelhuispremières

Klytaimnestra Theater 18 april 2024 t/m 24 april 2024

Klytaimnestra

Toneelhuis / Olympique Dramatique / STAN

Een hernieuwde lezing van de Griekse tragedie over Klytaimnḗstra en haar man Agamemnon zet de tomeloze expansiedrang en toxische machtswellust in een ander daglicht. Een dissectie van misogynie, machtshonger en geweld, door een polyfoon ensemble van dansers en spelers.

Honderd Theater 16 juni 2024

Honderd

Toneelhuis / Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen / Martha!tentatief

Een bezwerende voorstelling door Slongs (Charissa Prassiadis), Scale (Kris Strybos) en honderd stedelingen. Ruud Gielens regisseert. Bart Van Nuffelen schreef de tekst op basis van honderden gesprekken opgetekend door Pauline Augustyn. Een verslag uit de rafelrand van de stad. 

Toneelhuishernemingen

The Sheep Song Theater 1 mei 2024 t/m 11 mei 2024

The Sheep Song

Toneelhuis / FC Bergman

Een moderne parabel over de angst voor en aantrekkingskracht van verandering in een mensenleven. De tragedie van de mens als fundamenteel veranderend wezen.

Vake Poes; of hoe God verdween Theater 16 mei 2024 t/m 17 mei 2024

Vake Poes; of hoe God verdween

laGeste / Toneelhuis / Lisaboa Houbrechts

Een meisje duikt in de verborgen trauma’s van het verleden. Hoe verhoudt geweld in de intieme kring zich tot het geweld van de geschiedenis? Een groots opgezette intergenerationele vertelling van een familiale zenuwinzinking tussen theater en opera. 

Les Pêcheurs de perles Opera

Les Pêcheurs de perles

Opera Ballet Vlaanderen / FC Bergman

FC Bergman zette de eerste stap in de opera met de regie van Bizets Les Pêcheurs de perles voor Opera Ballet Vlaanderen.
Toneelhuisfans kunnen vanaf 17 juni parterreplaatsen in Opera Antwerpen boeken aan superkorting!

Concerten

TOURIST LEMC - ONRUST Muziek 21 december 2024

TOURIST LEMC - ONRUST

Met nieuw werk vertelt, fileert, ontboezemt en ontrafelt Johannes Faes de kronkels in het hoofd en duikt hij zijn rijkgevulde repertoire in. Intiem, onbevangen, authentiek en franjeloos.

Antwerpse Kleppers

Chez Bricktop Theater 23 mei 2024

Chez Bricktop

Muziektheater Transparant / Fanny & Alexander

De legendarische Parijse nachtclub Chez Bricktop was na WO I een bruisende ontmoetingsplaats voor Franse en Afro-Amerikaanse artiesten. De voorstelling doet de tijd herleven dat jazz uit Amerika komt overgewaaid. Muziektheater in de vorm van een ‘live’ radiouitzending.

Egmont Theater 24 mei 2024

Egmont

Het Banket / I SOLISTI / Vlaams Radiokoor

Jan Decleir en Roy Aernouts onderzoeken hoe de onthoofde Graaf van Egmont uitgroeide tot een symbool van redelijkheid en tolerantie. Een huiveringwekkende theaterlezing met live muziek, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven.

Slotvoorstelling De nieuwe spelers 2024 Theater 25 mei 2024

Slotvoorstelling De nieuwe spelers 2024

de nieuwe spelers

De nieuwe spelers is een vooropleiding theater voor 16- tot 25-jarigen die focust op diversiteit, met als doel zoveel mogelijk jonge kunstenaars te laten doorstromen naar de professionele podiumkunstensector. Hun eindproject wordt getoond in Kambala.

Nomadics Theater 25 mei 2024 t/m 26 mei 2024

Nomadics

Voetvolk / Lisbeth Gruwez / Maarten Van Cauwenberghe

Dansgezelschap Voetvolk wandelt. Een adembenemend voetenspel voor acht performers. Maar eerst kunnen toeschouwers die dat willen, met hen mee wandelen naar de Bourla. Om samen de meerstemmige impact van die eenvoudige beweging te ervaren.

War of the Beasts and the Animals Theater 28 mei 2024

War of the Beasts and the Animals

Zuidpool / Jorgen Cassier / Koen Van Kaam

Vijf actrices en een beatmaster rappen en raven in hels tempo rond gedichten van de Russische Maria Stepanova. Een splinterbom van samples uit film, politieke redes, wereldliteratuur en poëzie. Een audiovisueel vitaal 21ste-eeuws anti-oorlogspamflet.

CQ. Theater 30 mei 2024

CQ.

Abattoir Fermé / Stef Lernous

Verhalen en complicaties van bewoners van een vervallen, postapocalyptisch flatgebouw. Een voorstelling over anonimiteit en eenzaamheid, geïnspireerd door de schilderijen van Delvaux, maar op zijn Abattoirs: fascinerend, trippy, grotesk-grappig én ontroerend.

Dwarskijker Theater 31 mei 2024

Dwarskijker

de Roovers

Een gevreesde blogster is het middelpunt van een bont allegaartje kunstenaars. Meedogenloos spuit ze haar snedige commentaar. Maar hoeveel absolute eerlijkheid kan een mens aan? Een hedendaagse versie van De Misantroop van Molière.

Opening Night Theater 1 juni 2024

Opening Night

DE HOE

De eerste grote voorstelling van DE HOE, geschreven en gespeeld door alle schrijvers en spelers van het gezelschap. Geïnspireerd door het uitzonderlijke filmwerk van John Cassavetes en het acteerwerk van de legendarische actrice Gena Rowlands.

De nieuwe man Theater 2 juni 2024

De nieuwe man

DE HOE

Natali Broods en Peter Vanden Eede spelen een schrijver en een actrice. Ooit waren ze verliefd op elkaar, maar de angst om alles kapot te maken stond hun liefde in de weg. Twee decennia later komen ze elkaar opnieuw tegen. Is de tijd rijp voor een echte dialoog? 

Winterreise Theater 4 juni 2024

Winterreise

Muziektheater Transparant / Jan Sobrie / Wouter Deltour

Viviane De Muynck incarneert een 77-jarige vrouw die vertrekt op haar laatste reis. Ze verlaat haar geliefde, blikt terug op haar leven en gaat in gesprek met haar jongere zelf. De bewerking van de muziek zoekt, in de voetsporen van Schubert, naar een modern geluid.

Orfeus Theater 5 juni 2024

Orfeus

LAZARUS / Koen De Graeve / Flat Earth Society Orchestra (FES)

Acteur Koen De Graeve en componist Peter Vermeersch verkennen de uitersten van de menselijke vindingrijkheid, op een muzikaal bedje van oud-Griekse jazz, overgoten met een van beelden barstende woordenstroom die verwondert en verwart, prikkelt en ontroert.

4.48 - Sarah Kane Theater 6 juni 2024

4.48 - Sarah Kane

De Roovers / Kunst/Werk

Actrice Sara De Bosschere en choreograaf Marc Vanrunxt brengen een overtuigende lezing van de psychotische ervaring in Sarah Kane's 4.48. Een authentiek verslag van de mentale ruimte tussen zwemmen en verzuipen.

Klein Jowanneke Gaat Dood Theater 7 juni 2024

Klein Jowanneke Gaat Dood

Martha!tentatief / Johan Petit

Met deze legendarische voorstelling nam Klein Jowanneke in 2008 afscheid van zijn jeugd. Binnenkort wordt hij vijftig. En hij voelt dat het niet beter gaat, nee, het wordt alleen maar erger. En daarom, om het leven te vieren — nu het nog kan — gaat Klein Jowanneke nog eens dood.

ENTRECÔTE Theater 8 juni 2024

ENTRECÔTE

One Trick Pony / Liesa Van der Aa

Vanachter een riant gevulde vleesvitrine fileert deze muzikale happening de kapitalistische maatschappij in de vorm van een duister, erotiserend en ver(s)makelijk compact tableau vivant. De slagerij als arena voor de grillen van consument en producent.

Presentatiemoment WISPER Theater 9 juni 2024

Presentatiemoment WISPER

WISPER

Theatercursisten van WISPER gaan aan de slag met de voorstelling Ne mobliez mie van FC Bergman. Het eindresultaat wordt getoond in Kambala, de speelzaal van Toneelhuis op het Eilandje.

Oude Meesters Theater 11 juni 2024

Oude Meesters

Comp. Marius / 't Barre Land

De zogenaamde intellectueel Atzbacher doet niet veel meer dan vertellen wat de door hem bewonderde muziekcriticus Reger hem op zijn beurt heeft verteld. Venijnige komedie over de echokamer van het eigen gelijk, naar het werk van Thomas Bernhard.

Houthakken Theater 12 juni 2024

Houthakken

Comp. Marius / 't Barre Land

Twee gasten zijn uitgenodigd voor een kunstzinnig diner. Ze wachten op de eregast, een beroemde toneelspeler, die pas na middernacht zal arriveren. Een snoeiharde afrekening met de hypocriete Weense cultuursociety van de vorige eeuw, naar Thomas Bernhard.

Family Voices Theater 15 juni 2024 t/m 16 juni 2024

Family Voices

theatercompagnie Lucky Leo

Vrijetijdscollectief Lucky Leo herwerkt het radioverhaal van Pinter tot een uitdagende kijk- én luisterervaring. De acteurs spelen in een glazen kooi, als publiek hoor je het luisterspel via headsets en bekijk je de personages in de stolp. Of word je zelf bekeken?