“Poëzie is er voor mensen, door mensen”
Antwerpen was de eerste Vlaamse stad die een stadsdichter aanwees. Na enkele straffe voorgangers werd in 2018 Maud Vanhauwaert aangeduid als opvolgster van Maarten Inghels. Op het einde van haar termijn schreef ze het boek ‘Het stad in mij’, waarover ze later een voorstelling maakte. Met een boek en toneelstuk als eindresultaat gaf ze dit jaar het stadsdichterschap door aan Seckou Ouologuem.
- Cleo Stordiau
De overdracht vond plaats op Gedichtendag, 30 januari 2020. Vanaf dan zou Seckou gedurende 24 maanden minimum 12 gedichten schrijven over de gang van zaken in de stad. Antwerpen koos Seckou om de gepassioneerde poetry slammer die hij is, wat hem de allereerste slam poet maakt in de geschiedenis van stadsdichters.
Andere aanpak
Eén van de kenmerken van slam is de ritmische voordracht, terwijl de stadsgedichten juist vaak letterlijk worden ingebeiteld. Seckou: “Gedichten moeten niet altijd voorgedragen worden. Het draait meer om de aanpak en de vorm. Slam legt een nadruk op de manier waarop je iets overbrengt, maar ook de context, de structuur en het sociale aspect spelen een grote rol. Enkel met woorden bezig zijn, brengt je nergens. In slam ben je vrij om alles te doen.”
“Uiteindelijk doen we toch allemaal hetzelfde. Elke dichter speelt op een creatieve manier met rakende woorden. Of ik dus een andere aanpak hanteer, kan ik niet zeggen. Ik ben daar ook niet mee bezig, ik doe wat ik wil en hoe ik het wil. Misschien projecteer ik mijn gedicht wel, of werk ik met een QR-code?”
Boodschap voor de Koekenstad
“Niet al mijn gedichten dragen een boodschap met zich mee. Soms stel ik een vraag of beschrijf ik iets. Er is geen houvast doorheen mijn werk, want poëzie kan over alles gaan. Ik schrijf vaak over de vele ellende die ik op mijn pad tegenkom. Antwerpen is een grootstad die constant beweegt, de poëzie die ik maak, evolueert dus mee met de stad. De enige constante is dat poëzie een medium is voor mensen, door mensen. Er is een publiek voor elk soort gedicht. Ik ben blij dat wij, als dichters, op die manier ondersteund worden.”
Stadsdichterschap
“Met mijn stadsdichterschap wil ik iedereen het positieve effect van poëzie laten zien. De grootste projecten van mijn voorgangers neem ik mee als inspiratie, want van elke dichter valt iets te leren. Zo leerde ik bijvoorbeeld de mogelijkheden van beeldschrift kennen.”
“Er spelen grootse plannen in mijn hoofd, maar ik vrees dat ik ze niet allemaal kan waarmaken. Ik heb mijn taak als stadsdichter, maar treed vaak op, en moet natuurlijk ook geld verdienen met andere dingen. Stadsdichter zijn, is eigenlijk één groot side project. Toen het aanbod kwam deze titel te dragen, moest ik eerst nagaan of dat wel binnen mijn leven paste. Ik heb het gevoel dat het een paar jaar te vroeg is gekomen voor mij, omdat ik nog volop aan projecten aan het sleutelen ben, maar je moet het leven nemen zoals het komt.”
Meer weten over de voorstelling? Ontdek alles over Het stad in mij hier.
Beeld: Michiel Devijver