Bart Van Nuffelen

Bart Van Nuffelen

Bart Van Nuffelen (°1973) is regisseur, schrijver en podcastmaker.

De afgelopen jaren werkte hij, samen met zijn kompanen van theatergezelschap Martha!tentatief, aan een reeks voorstellingen over ‘de ontembare stad’ zoals De Vernissage, 175+, Polen op zondag en de Fietsendief, een coproductie met Toneelhuis. Daarnaast maakte hij de gelauwerde jeugdvoorstellingen Dinska Bronska en Dounia B. Samen met Lucas Derycke en Martha!tentatief presenteerde hij onlangs de podcast De kunst van het verdwijnen over de Antwerpse Joodse wijk. 

Al deze projecten kwamen tot stand na een grondige researchperiode: interviews met stadsbewoners en journalistiek onderzoek in samenwerking met stedelijke actoren (scholen, stedelijke werkingen etc.). Steeds meer wordt de hedendaagse stad ook op de scène en in de makersploeg weerspiegeld. 

Daarnaast en daartussen is hij samen met Johan Petit artistiek leider van Martha!tentatief. Als hobby schrijft Bart Van Nuffelen kinderboeken (uitgeverij De Eenhoorn).

Martha!tentatief vertaalt de steeds veranderende stad en wereld in ‘nieuwe verhalen over het nu’. Het gezelschap vertelt grote verhalen van kleine mensen in een snel veranderende samenleving, en gelooft in de verbindende en helende kracht van het vertellen. Alle projecten zijn het gevolg van ontmoeting en samenwerking met andere makers en stedelijke en artistieke partners, en elke vertelling vertrekt van onderzoek. In samenwerking met academici en specialisten trekt het gezelschap de stad in, op zoek naar de mensen achter de tendensen, naar de realiteit achter de beschouwing, naar relevante en waarachtige verhalen. Martha!tentatief zoekt telkens opnieuw verbinding met een zo groot, breed en divers mogelijk publiek.

De voorstelling Honderd (2024) wordt gecreëerd in het kader van het Europese project UNLOCK THE CITY!

Producties van/met ‘Bart Van Nuffelen’

Honderd Theater 16 juni 2024

Honderd

Toneelhuis / Martha!tentatief / Bart Van Nuffelen / Ruud Gielens

Meer over ‘Bart Van Nuffelen’

Lees • 27 november 2018

De stad is de exponent bij uitstek van onze wereld in verandering

De stad en zijn ingrijpende transformaties is sinds een tiental jaar de belangrijkste bron van inspiratie voor het theater van Bart Van Nuffelen. Met voorstellingen als De Vernissage, Polen op zondag, 13 ½, Dinska Bronska, 176 en De fietsendief ging hij op zoek naar verhalen uit die veranderende stad. Hoge Weg is een volgende stap in die zoektocht.

Lees • 8 mei 2017

NIEUW: BURO voor Stedelijk Enthousiasme

Het BURO voor Stedelijk Enthousiasme, een initiatief van Toneelhuis en MartHa!tentatief, is een kleine maar wendbare onderzoeks- en productiecel die zich expliciet laat inspireren door een zich steeds wijzigende stedelijkheid. De kern van het BURO bestaat uit Adinda Vanderzande, Erwin Jans en Bart Van Nuffelen.