Thomas Verstraeten

Thomas Verstraeten

Thomas Verstraeten (°1986) is samen met Stef Aerts, Joé Agemans en Marie Vinck deel van theatergezelschap FC Bergman, sinds 2013 verbonden aan Toneelhuis. FC Bergman creëerde tot nu zeven grootschalige theaterproducties: Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is (2009), 300 el x 50 el x 30 el (2011), Terminator Trilogie (2012), Van den vos (2013), Het land Nod (2015), JR (2018) en The Sheep Song (2021). Deze voorstellingen werden gepresenteerd in binnen- en buitenlandse schouwburgen, theaters en festivals.

Sinds september 2022 maakt FC Bergman deel uit van de collectieve artistieke leiding van Toneelhuis. In september 2024 gaat in coproductie met Théâtres de la Ville de Luxembourg en Teatro Piccolo in Milaan een nieuwe voorstelling in première. Verder in de toekomst staan er nog coproducties met Ruhrtriennale en Opera Ballet Vlaanderen op stapel. 

Als bekroning van vijftien jaar intense samenwerking ontvangt FC Bergman in juni 2023 de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië.

Naast het traject met FC Bergman werkt Thomas Verstraeten aan een solo-kunstpraktijk die op de grens tussen podiumkunsten en beeldende kunsten laveert. De projecten zijn grootschalig, geworteld in de stedelijke publieke ruimte, en getuigen van zijn fascinatie voor de mooie, morsige manieren waarop mensen hun leven (samen) vormgeven. In deze praktijk destilleert Verstraeten narratieven uit de bewegingen van de stad en haar bewoners, uit haar zichtbare en verborgen verhalen en levens. In zijn video’s, installaties en performances theatraliseert het gewone zich in het ongewone. Thomas Verstraeten maakt binnen zijn oeuvre het vanzelfsprekende opnieuw zichtbaar, en het tijdelijke tastbaar. 

Projecten als Pierre Menards paradox, Nocturama (i.s.m. Benjamin Verdonck), The parade of men, women and those who look from a long way off like flies, The fifth season, Familiestraat, Photobooth, 7X7 (i.s.m. Benjamin Verdonck), Zomeracademie in Balen (i.s.m. Mark Luyten) werden de afgelopen jaren gepresenteerd en ge(co)produceerd door Extra City, Lokaal 01, CC Strombeek, Het Bos, Middelheimmuseum, Toneelhuis, detheatermaker, DE SINGEL, Luzerner Theater (CH), Ghent International Festival, CAMPO, Het Team Vlaamse Bouwmeester…

In 2021 maakte Verstraeten in coproductie met DE SINGEL en detheatermaker Familiestraat. Hij bouwde hiervoor in een grote fabriekshal zijn eigen straat op ware grootte na in hout en karton en vervolgens speelde hij samen met 250 buurtbewoners 35 waargebeurde gebeurtenissen uit het bizarre jaar 2020 (het jaar van de eerste lockdown) na. Samen met filmmaker Heleen Declercq maakte hij van deze zes uur durende performance een gebalde video die dicht op de huid zit van de diverse bewoners van de straat. Deze video werd in 2023 opgenomen in de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. In 2023 tekende Verstraeten bij Theater Basel voor regie en scenografie van de opera Die Schöpfung.

Het beeldend werk van Thomas Verstraeten wordt sinds 2021 gerepresenteerd door Fred & Ferry Gallery (Antwerpen). In mei 2022 was daar zijn eerste solotentoonstelling Look out the window, what you’re seeing is called history te zien. 

In de toekomst staan nog stedelijke projecten op stapel met Wiener Festwochen (2024), Piccolo Teatro (Milaan, 2025), Opera Ballet Vlaanderen en CAMPO (Gent, 2026) en nog twee Antwerpse stadsprojecten in samenwerking met DE SINGEL en Toneelhuis in het kader van het Europese project UNLOCK THE CITY!, waaronder Seefhoek Series in 2023.

Producties van/met ‘Thomas Verstraeten’

7x7 Theater Archief

7x7

Toneelhuis / Benjamin Verdonck / Thomas Verstraeten

Meer over ‘Thomas Verstraeten’