Sinds 2007 werkt Thomas Verstraeten (°1986) aan de ontwikkeling van een multidisciplinaire artistieke praktijk als theatermaker, acteur, operaregisseur en beeldend kunstenaar. Deze praktijk valt uiteen in twee delen, die zich volledig los van elkaar ontwikkelen.
Allereerst is hij naast Stef Aerts, Joé Agemans en Marie Vinck deel van theatergezelschap FC Bergman, sinds 2013 verbonden aan het Antwerpse stadstheater Toneelhuis. Tot dusver maakte hij samen met FC Bergman acht grootschalige theaterproducties: Wandelen op de Champs-Elysées..., 2009; 300 el x 50 el x 30 el, 2011; Terminator Trilogie, 2012; Van den vos, 2013; Het land Nod, 2015, JR, 2018, The Sheep Song, 2021 en Werken en dagen, 2024. Deze voorstellingen werden gepresenteerd in binnenlandse en buitenlandse schouwburgen.
Samen met FC Bergman is Verstraeten ook internationaal actief als operaregisseur. In 2018 maakten we Les Pêcheurs de Perles bij Opera Ballet Vlaanderen en Opéra de Lille. Op 27 februari 2023 ging Il Ritorno D’Ulisse in Patria in première in het Zwitserse Grand Théâtre de Genève. (In de toekomst staan er nog operaprojecten op stapel bij Opera Ballet Vlaanderen en Deutsche Oper in Berlijn.
Ondertussen is FC Bergman al twaalf jaar verbonden aan het Antwerpse stadstheater Toneelhuis. Sinds september 2022 maakt FC Bergman deel uit van de collectieve artistieke leiding. In september 2025 gaat in coproductie met de Ruhrtriennale onze nieuwe voorstelling Guernica Guernica in première. Als bekroning van onze jarenlange intense samenwerking ontvingen we met FC Bergman in juni 2023 de Zilveren Leeuw voor theater op de Biënnale van Venetië.
Daarnaast werkt Thomas Verstraeten los van FC Bergman en onafhankelijk van Toneelhuis aan een kunstpraktijk die op de grens tussen podiumkunsten en beeldende kunsten laveert. Deze projecten zijn vaak grootschalig, geworteld in de stedelijke publieke ruimte, en getuigen van mijn intrinsieke fascinatie voor de mooie, morsige manieren waarop mensen hun leven vormgeven. In deze praktijk destilleert hij narratieven uit de bewegingen van de stad en haar bewoners, uit haar zichtbare en verborgen verhalen en levens. In zijn video’s, installaties en performances theatraliseert het gewone zich in het ongewone. Hij maakt het vanzelfsprekende opnieuw zichtbaar, en het tijdelijke tastbaar.
De afgelopen jaren werden projecten als Pierre Menards paradox, Nocturama (i.s.m. Benjamin Verdonck), The parade of men, women and those who look from a long way off like flies, The fifth season, Familiestraat, Photobooth, 7X7 (i.s.m. Benjamin Verdonck), Zomeracademie in Balen (i.s.m. Mark Luyten) en Seefhoek Series gepresenteerd.
Sinds een aantal jaren is hij ook internationaal actief. In verschillende Europese steden gaat hij met grote groepen stedelingen aan de slag in de publieke ruimte. Zo maakte hij met The fifth season een project in samenwerking met carnavalsverenigingen in Luzern. In 2023 maakte hij samen met een groep van 80 jongeren een operaregie van Die Schöpfung voor Theater Basel. En voor Steirischer Herbst in Graz maakte hij in het warenhuis Kastner und Öhler in 2024 de immersieve performance Wanderlust Warenhaus.
Voor de Wiener Festwochen 2025 maakt hij de performance Inselliebe (Love for the Island).Het wordt een liefdesverklaring aan het Donau-eiland, een langgerekt natuurgebied en recreatiezone van 20 km lang, waar de Wener zijn vrijheid hervindt. Het is een plek van leven en laten leven, van ongekende creativiteit en heel veel feest. Verstraeten maakt er een performance, bestaande uit zes verschillende tableaus waarin hij het dagelijkse leven op het eiland tot theater maak.
Sinds 2021 representeert de Fred & Ferry Gallery Thomas Verstraeten in de wereld van de beeldende kunsten. In november 2024 presenteerde hij er zijn tweede solotentoonstelling waarvoor hij stadsproject Seefhoek Series opnieuw onder de loep nam. HIj toonde in een museale scenografie video’s, foto’s, maquettes en verschillende stukken decor van de performances van Seefhoek Series. Thomas zijn werk maakt deel uit van verschillende private en publieke collecties. (Zo is de video van Familiestraat opgenomen in de collectie van de Vlaamse Gemeenschap.)
In januari 2024 maakte documentairemaker Ralph Collier de documentairereeks Aanwinst voor VRT Max. De reeks bestond uit zeven portretten van zeven kunstenaars van wie werk deel uitmaakt van de kunstcollectie van de Vlaamse Gemeenschap. Verstraeten beet de spits van de reeks af en vertelt er over zijn liefde voor de stad en haar bewoners. Aan de documentaire was een gelijknamige expo gekoppeld in C-mine (Genk), waar de video van Familiestraat te zien was in een deel van de scenografie van de voorstelling.
In december 2025 creëert hij een nieuw grootstedelijk project: Symphony for one hundred citizens and a traffic light, opgebouwd uit een muziektheatervoorstelling en een video-installatie, met honderd stadsbewoners uit alle hoeken van Antwerpen.
In de toekomst staan nog stedelijke projecten op stapel met Piccolo Teatro (Milaan, 2026), Opera Ballet Vlaanderen (Gent, 2026) en Hessische Staatstheater Wiesbaden (2027).
Lees meer op zijn persoonlijke website.