Thomas Verstraeten

Thomas Verstraeten

Thomas Verstraeten (°1986) is samen met Stef Aerts, Joé Agemans en Marie Vinck deel van theatergezelschap FC Bergman, sinds 2013 verbonden aan Toneelhuis. FC Bergman creëerde tot nu acht grootschalige theaterproducties: Wandelen op de Champs-Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is (2009), 300 el x 50 el x 30 el (2011), Terminator Trilogie (2012), Van den vos (2013), Het land Nod (2015), JR (2018), The Sheep Song (2021) en Ne Mobliez Mie (2023). Deze voorstellingen werden gepresenteerd in binnen- en buitenlandse schouwburgen, theaters en festivals.

FC Bergman is ook actief in de operawereld. Zo regisseerde FC Bergman in 2017 Les Pêcheurs de Perles bij Opera Ballet Vlaanderen en in 2023 ensceneerde het gezelschap Il Ritorno D’Ulisse in Patria bij het Grand Théâtre de Genève. 

Sinds september 2022 maakt FC Bergman deel uit van de collectieve artistieke leiding van Toneelhuis. In september 2024 gaat, in coproductie met Théâtres de la Ville de Luxembourg en Teatro Piccolo in Milaan hun nieuwe voorstelling Werken en dagen in première. Verder in de toekomst staan er nog coproducties met Ruhrtriennale en Opera Ballet Vlaanderen op stapel. 

Als bekroning van vijftien jaar intense samenwerking ontvangt FC Bergman in juni 2023 de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië.

Naast het traject met FC Bergman werkt Thomas Verstraeten aan een solo-kunstpraktijk die op de grens tussen podiumkunsten en beeldende kunsten laveert. De projecten zijn grootschalig, geworteld in de stedelijke publieke ruimte, en getuigen van zijn fascinatie voor de mooie, morsige manieren waarop mensen hun leven (samen) vormgeven. In deze praktijk destilleert Verstraeten narratieven uit de bewegingen van de stad en haar bewoners, uit haar zichtbare en verborgen verhalen en levens. In zijn video’s, installaties en performances theatraliseert het gewone zich in het ongewone. Thomas Verstraeten maakt binnen zijn oeuvre het vanzelfsprekende opnieuw zichtbaar, en het tijdelijke tastbaar. 

Projecten als Pierre Menards paradox, Nocturama (i.s.m. Benjamin Verdonck), The parade of men, women and those who look from a long way off like flies, The fifth season, Familiestraat, Photobooth, 7X7 (i.s.m. Benjamin Verdonck), Zomeracademie in Balen (i.s.m. Mark Luyten) werden de afgelopen jaren gepresenteerd en ge(co)produceerd door Extra City, Lokaal 01, CC Strombeek, Het Bos, Middelheimmuseum, Toneelhuis, detheatermaker, DE SINGEL, Luzerner Theater (CH), Ghent International Festival, CAMPO, Het Team Vlaamse Bouwmeester, C-mine…

In 2021 maakte Verstraeten in coproductie met DE SINGEL en detheatermaker Familiestraat. Hij bouwde hiervoor in een grote fabriekshal zijn eigen straat op ware grootte na in hout en karton en vervolgens speelde hij samen met 250 buurtbewoners 35 waargebeurde gebeurtenissen uit het bizarre jaar 2020 (het jaar van de eerste lockdown) na. Samen met filmmaker Heleen Declercq maakte hij van deze zes uur durende performance een gebalde video die dicht op de huid zit van de diverse bewoners van de straat. Deze video werd in 2023 opgenomen in de collectie van de Vlaamse Gemeenschap. In 2023 tekende Verstraeten bij Theater Basel voor regie en scenografie van de opera Die Schöpfung.

In september 2023 maakte Verstraeten bij Toneelhuis Seefhoek Series: een zevendelig locatieproject in de Antwerpse Seefhoek, een ode aan de hyperdiverse wijk in het noorden van Antwerpen. Telkens nam Verstraeten een ander facet van zijn buurt onder de loep om het vervolgens uit zijn context te lichten, om te draaien, uit elkaar te halen, op te blazen, te isoleren, en het ten slotte opnieuw in diezelfde stedelijke context binnen te brengen. 

Het beeldend werk van Thomas Verstraeten wordt sinds 2021 gerepresenteerd door Fred & Ferry Gallery (Antwerpen). In mei 2022 was daar zijn eerste solotentoonstelling Look out the window, what you’re seeing is called history te zien. In november 2024 volgt Expo Seefhoek Series.

In de toekomst staan nog stedelijke projecten op stapel met Wiener Festwochen (2025), Piccolo Teatro (Milaan, 2026), Opera Ballet Vlaanderen en CAMPO (Gent, 2026) en nog twee Antwerpse stadsprojecten in samenwerking met DE SINGEL en Toneelhuis in het kader van het Europese project UNLOCK THE CITY!

Producties van/met ‘Thomas Verstraeten’

Expo Seefhoek Series Tentoonstelling 23 november 2024 t/m 11 januari 2025

Expo Seefhoek Series

Toneelhuis / Thomas Verstraeten / Fred & Ferry Gallery

7x7 Theater Archief

7x7

Toneelhuis / Benjamin Verdonck / Thomas Verstraeten

Meer over ‘Thomas Verstraeten’

Meer