Afscheid van Ward De Ravet

De theaterwereld neemt afscheid van Ward De Ravet. (1924-2013). Televisiekijkers zullen zich hem wellicht het best herinneren voor zijn interpretatie van Slisse in de populaire BRT-serie Slisse en César (1977) of zijn rol in de even populaire De Paradijsvogels (1979). Hij was ook te zien in jeugdreeksen als Kapitein Zeppos, Het zwaard van Ardoewaan, Johan en de Alverman, Fabian van Fallada. Daarnaast speelde hij ook in ernstige reeksen als Een mens van goede wil (1986) en in films als Mira (1971) van Fons Rademakers en Het leven dat wij droomden van Robbe De Hert (1982).

Voor zijn carrière als film- en televisieacteur bij het Dramatisch gezelschap van de BRT had hij al een lange carrière op de planken achter de rug. Hij behoorde tot de eerste lichting van afgestudeerden aan de Studio van het Nationaal Toneel, opgericht door Herman Teirlinck. Hij studeerde eind jaren veertig af met andere jonge acteurs en actrices die het gezicht van het Vlaamse theater (en de Vlaamse cinema/televisie) mee zouden bepalen in de jaren zestig en zeventig: Tone Brulin, Jef Burm en Dora van der Groen. Van 1950 tot 1967 was hij verbonden aan de KNS in Antwerpen. Hij speelde in stukken van o.a. Shakespeare, Ibsen, Tsjechov, Cocteau, Brecht, Claus, Molière en Tennessee Williams. Als vrijmetselaar was hij lid van de eerste Nederlandstalige loge Marnix van Sint-Aldegonde in Antwerpen.

Uit respect en omwille van het belang van de acteur voor Vlaanderen en voor Antwerpen besliste het Antwerpse stadsbestuur om een rouwregister te openen. Vanaf vandaag tot en met vrijdag 15 maart 2013 kan men daarvoor terecht aan de inkombalie van het stadhuis op werkdagen tussen 8.30 en 17 uur.