Amateurgezelschappen in de Bourla!

Aan het begin van dit seizoen startte amateurTONEELhuis, een gezamenlijk project van Toneelhuis en OPENDOEK. De bedoeling van het project, dat over vier seizoenen loopt, is de werelden van het professionele theater en het amateurtheater op een creatieve en stimulerende manier samen te brengen. 

Twaalf groepen gingen dit seizoen in op de vraag van Toneelhuis en OPENDOEK om zich te buigen over het repertoire van Toneelhuis 2012-2013, met name Romeo & Julia, Half elf zomeravond en Desperado: Compagnie Schmaltz, Theater Vonk, SPI, Toneelstudio Gloriant, Tal en Thee, Ktuna, ‘tist!, Toneelkring Siloewet, WAT?, Teater De Schizo’s, Antwerpriza en de K.T. De Dijlezonen.

Aan de deelnemende amateurgroepen werden in de loop van het seizoen dramaturgische inleidingen (Erwin Jans), acteerworkshops (Katelijne Damen) en een workshop scenografie (Jean Bernard Koeman) aangeboden. Medewerkers, makers en acteurs van Toneelhuis en OPENDOEK bezochten repetities en premières.

Uit deze voorstellingen werden er drie geselecteerd die in april in de Bourla getoond zullen worden. Romeo en Julia van SPI uit Herzele charmeert door zijn jeugdig enthousiasme en door zijn vormgeving en tekstbewerking die aansluit bij de leefwereld van de jongeren. Zmrvnd 10:30 pm van Ktuna uit Brasschaat concentreert zich volledig op de liefdesdriehoek Pierre-Maria-Claire en geeft de acteurs de kans de nuances van die relaties op te zoeken. Romeo + Julia van Tal en Thee uit Aarschot verrast door een frisse en onverwachte visuele vormgeving vol creatieve vondsten. Met deze drie groepen wordt verder gewerkt om de presentatie in de Bourlaschouwburg zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Inmiddels wordt het project voor 2013-2014 opgestart.

Ook interessante producties: