Anderstalige nieuwkomers geven rondleidingen in de Bourla

Na een geslaagd experiment tijdens Erfgoeddag 2017 werkt Toneelhuis samen met Atlas en LBC verder aan het opleiden van anderstalige nieuwkomers tot gidsen in de Bourlaschouwburg.

Om de studenten van de NT2-klassen (Nederlands tweede taal) oefenkansen te geven om Nederlands te spreken, organiseren Atlas, integratie & inburgering Antwerpen en LBC Volwassenenonderwijs taalstages in een werkomgeving. Naast de vele andere activiteiten die zij ondernemen met hun studenten, zorgen met name deze taalstages ervoor dat anderstalige nieuwkomers in ons land de kans krijgen om in een professionele context hun Nederlands te oefenen.

Toneelhuis zag het als een meerwaarde om tijdens Erfgoeddag 2017 deze NT2-studenten in te zetten in een leidende rol als gids in de Bourlaschouwburg. Nadat de klassen in maart rondleidingen in de Bourla hadden bezocht, konden de deelnemers kiezen om zelf te worden klaargestoomd als gids in een individueel traject met onze collega Gwendalyne van Erp. We startten met een achttal mensen waarvan uiteindelijk vijf op de dag zelf een deel van het gebouw ontsloten voor het (grotendeels Vlaamse) publiek. De ene gids was al meer spraakzaam dan de andere en Toneelhuismedewerkers stonden stand-by, maar al bij al namen deze nieuwe gidsen op een volwaardige manier hun plek in in het Vlaamse Erfgoed, zelfs al was het taalniveau niet altijd al even hoog. Sterker nog, de toevoeging van verhalen over theater en cultuur uit hun respectieve thuislanden maakte dat het publiek een ruimer zicht kreeg op de draagwijdte van een gebouw als de Bourlaschouwburg en op de waarde van cultuur in een interculturele context. Spaanse, Maleisische, Armeense, Marokkaanse en Afghaanse input tijdens een rondleiding in de Antwerpse Bourla.

Rabten Tenzin, zelf ook NT2-student, filmde de dag en het resultaat hiervan kunt u hier zien.

Tijdens de cultuurmarkt op 27 augustus 2017 hopen we nog eens zes nieuwe gidsen in te zetten om u een rondleiding te geven.

Graag tot dan!

 

Ook interessante producties:

Grensgeval Theater Archief

Grensgeval

Guy Cassiers / Toneelhuis / Maud Le Pladec / Bachelor dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen AP Hogeschool / CNSMD Lyon