Benjamin Verdonck exposeert zijn werk abc bij Zinneke

De tentoonstelling FRAGIL brengt de werken van zeventien kunstenaars samen rond het thema fragiliteit: een essentiële kwaliteit, eerder dan een noodlottige zwakte? Benjamin Verdonck maakt ter gelegenheid van de expositie een aantal bedenkingen bij het concept fragiliteit.

“Nu ik hier zit om iets te schrijven over ‘fragilité’ herinner ik me de vraag die ik kreeg van rekto:verso (tijdschrift voor cultuur en kritiek) om iets te schrijven over een voorbeeld van verzet. Onwillekeurig moest ik meteen denken aan 'the standing man on Taksim square’ (een jongeman die daar in juni 2013 acht uur lang voor het portret van Ataturk stond). In plaats van zijn makkers te vervoegen in het Gezi park in strijd tegen het regime, koos hij ervoor niét te kiezen. Zo ontsprong hij de dans van ja of nee, voor of tegen, olie of slavernij, biefstuk of havermoutpap en kwam even in een andere ruimte terecht. Een ander bekend voorbeeld is het personage Julian uit Porcile van Pier Paolo Pasolini die afziet van de naoorlogse erfenis van zijn steenrijke vader maar ook weigert om met zijn liefje tegen de Berlijnse muur te gaan pissen. Julian gaat bij de varkens wonen. Die andere ruimte is een precaire staat (de jongeman staat niet nòg op het plein en Julian werd uiteindelijk door de varkens opgegeten). Een fragiele staat.
Mijn antwoord op de vraag van rekto:verso is in de conceptenmap van het mailprogramma zoekgeraakt en heeft de deadline van het tijdschrift niet gehaald. Wel te lezen valt er de bijdrage van theatermaker Simon Allemeersch die schrijft: “Dikwijls heeft het te maken met kleine situaties. (...) Ik denk vaak dat het de kunst is om niet hard te worden. (...) Het moet een zaak van liefde en verlangen blijven. (…) Ik denk dat het erop aankomt mentaal lenig te blijven.

Dit werk heet abc. Een lijn geschaalde replica's van massaproducten waarvan de vorm en het logo door de meeste mensen gekend zijn. Elk product staat voor een letter uit het Latijnse alfabet en is zorgvuldig en handmatig geboetseerd, geplakt, geknipt, ingekleurd. Handelingen die een zeker vakmanschap en engagement in de tijd vereisen. 
Het ‘productenalfabet’ werd samengesteld tijdens een workshop met leerlingen uit de Mozaïekschool, een multiculturele school in Gent. Samen met de kinderen brainstormden we over welke letters zij associëren met welke merken."

FRAGIL is te zien van 18 september tot 18 oktober 2015 (van woensdag tot zondag tussen 11u en 19u) in GB58 , Kiekenmarkt, 1000 Brussel
www.zinneke.org

 

Ook interessante producties: