De Bourla vol amateurs! Een terugblik van binnenin

Terwijl het project amateurTONEELhuis 2014-2015 opstart, kijken we nog even terug naar het voorbije seizoen. Veertien amateurgroepen stapten in het programma en volgden enthousiast de workshops dramaturgie (Erwin Jans), acteren (Mark Verstraete) en techniek (Joost Man).

De amateurgezelschappen gingen aan de slag met het repertoire 2013-14 van Toneelhuis. Het Garagetheater (Duffel), Toneelkring Jan Mat (Kapellen) en TG Sehnsucht (Antwerpen) gingen aan de slag met MacBeth. UR Toneelgroep (Antwerpen) en het Stalteater (Oelegem) kozen voor De verwondering. Dionteater (Wilrijk) en Compagnie Schmaltz (Antwerpen) werkten met Hamlet. De meest gekozen tekst was tenslotte Van den vos Reynaerde, dat door Toneelstudio Gloriant (Antwerpen), Vaartheater (Schoten), Code vzw (Sint-Niklaas), Theatermakers Eigenwijs (Deurne), Schoolbond Lier (Lier), Theater Milla (Antwerpen) en ‘Tist! (Mechelen) werd opgevoerd.

Vier groepen werden door dramaturg Erwin Jans geselecteerd en brachten hun voorstelling in de Bourlaschouwburg tijdens een festivalweek in april: Compagnie Schmaltz (Hamlet), ‘Tist! (VOS), Theater Milla (Reynaert.) en Tg Sehnsucht (Lady Macbeth).

De gezelschappen kregen ieder twee dagen om samen met de technische ploeg van Toneelhuis hun voorstelling aan de Bourla aan te passen.

Tijdens die twee dagen kregen de verschillende gezelschappen een camera ter beschikking om hun voorbereidingen, indrukken en ervaringen te filmen. Hier zijn hun verslag en van telkens twee spannende, zenuwslopende dagen en een zucht van verlichting!