Frie Leysen (1950-2020)

Frie Leysen (1950-2020)

Afscheid van een grote dame 

De Vlaamse podiumkunsten zouden niet zijn wat ze nu zijn zonder de tomeloze energie, de artistieke gevoeligheid en het internationale perspectief van Frie Leysen.

In 1980 werd zij de eerste directeur van deSingel, dat onder haar leiding uitgroeide tot een belangrijk en vernieuwend internationaal kunstencentrum. In 1994 startte ze samen met Guido Minne het KunstenfestivaldesArts in Brussel, een ontmoetingsplek voor Belgische en internationale kunstenaars. Vanaf 2004 legde zij zich vooral toe op het cureren van internationale evenementen. Zo organiseerde ze in 2007 Meeting Points, een multidisciplinair festival in negen Arabische steden. In 2010 was curator van Theater der Welt in het Duitse Ruhrgebied, in 2012 artistiek directeur van de Berliner Festspiele en in 2013-2014 theaterdirecteur van de Wiener Festwochen. Sinds 2012 was Frie Leysen curator van Ervaar daar hier theater (later: Get Lost), een serie internationale (vaak niet-Europese) theater- en dansvoorstellingen in verschillende Nederlandse theaters

Ze ontving verschillende prijzen: de Arkprijs van het Vrije Woord (1991), de titel van barones (1998), de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste (2003), een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel (2007), de Erasmusprijs (2014) en, de  Prix Bernadette Abraté (2018) door de jury van de "Prix de la critique" (franstalige theaterpers). In 2019 kreeg ze de Lifetime Achievement Award van de European Festivals Association "omwille van haar jarenlange inzet voor de kunstenaar: van werken in opdracht tot circulatie over de landsgrenzen heen en haar rotsvast geloof in creatieve vrijheid". 

Als weinig anderen begreep Frie Leysen het belang van de internationale context voor de ontwikkeling van de kunsten én het belang van de kunst voor een geglobaliseerde wereld. Met haar artistieke intuïties en keuzes bracht ze buitenlandse kunstenaars naar België en promootte ze Belgische kunstenaars in het buitenland. Haar inzicht in en haar begrip voor de complexiteit en kwetsbaarheid van het artistieke proces was groot.

We zullen haar ervaring en haar openheid, haar vriendelijkheid en haar generositeit erg missen.