Hoe de theatervoorstelling 'Every Brilliant Thing' het beste tegengif tegen depressie werd

Hoe de theatervoorstelling 'Every Brilliant Thing' het beste tegengif tegen depressie werd

Tien jaar geleden ging de succesvoorstelling, door Tom Dewispelaere bewerkt tot 'Alle schone dingen', in première.

Every Brilliant Thing van Duncan Macmillan, een ontroerende en troostrijke voorstelling over depressie, is sinds het debuut tien jaar geleden op de Edinburgh Fringe een wereldwijd fenomeen geworden. Het is in 63 landen opgevoerd in ongeveer vierhonderd professionele producties en is enorm populair bij amateurgezelschappen. Nu is de oorspronkelijke ster en co-auteur Jonny Donahoe terug in de rol op Fringe, in een herneming geregisseerd door Macmillan.

De acteurs die er mede voor hebben gezorgd dat het over de hele wereld een hit is, leggen uit wat de universele verbindende kracht van de voorstelling is. Het stuk is zo geschreven dat regisseurs en vertolkers het kunnen aanpassen aan hun eigen culturele context. Het format van de voorstelling maakt het mogelijk om mensen op een zeer directe en krachtige manier te raken. Een vrouw met depressieve ervaringen stuurde de Griekse actrice Melina Theo een bericht om te zeggen dat het moment waarop ze haar recht in de ogen keek terwijl ze de zin “het wordt altijd beter” zei, een positief effect had. Oliver Chong voerde het stuk op in Singapore. Net als Theo voegde hij lokale herkenbare liedjes en specifieke dingen toe aan de lijst van briljante dingen, zoals een merk ijs dat direct herkenbaar is voor zijn generatie en “het met de hand maken van de lelijkste vlieger die je kunt maken” in een park dat populair is bij vliegeraars in Singapore.  Als iemand die zelf depressief is, vond Chong Every Brilliant Thing persoonlijk resonerend, net als veel mensen volgens hem. “Ik dacht dat dit stuk mensen een vorm van hoop zou geven."

"Het aanpassingsvermogen van het stuk is essentieel voor het succes.", zegt Donahoe. “Het is echt belangrijk dat mensen hun eigen versie maken. Het is geen museumstuk.” In feite heeft Macmillan zelf de tekst voor de nieuwe versie aangepast aan de veranderingen in de manier waarop de media omgaan met zelfmoord. Maar uiteindelijk schrijft Donahoe het succes van het stuk toe aan de vorm. “We vragen een groep mensen om zichzelf te betrekken in een voorstelling over hoe om te gaan met de moeilijkste dingen waar we ooit mee te maken hebben - depressie en verlies en rouw - en dit zijn allemaal dingen die je niet alleen kunt doen.”

Lees het integrale artikel in The Guardian hier.
____

Voor wie de voorstelling nog niet zag: Alle schone dingen wordt in september '24 en in februari en maart '25 hernomen in Kambala, ons tweede speelplateau op het Antwerpse Eilandje.

Ook interessante producties: