Invisible Cities, participatief publiekswerkingstraject door laatstejaars studenten journalistiek van AP Hogeschool in Antwerpen

In het kader van De welwillenden, de nieuwste voorstelling van Guy Cassiers, vindt een intensief, participatief publiekswerkingstraject plaats onder de titel Invisible Cities. Laatstejaars studenten journalistiek van AP Hogeschool in Antwerpen maken genuanceerde portretten van bewoners van de stad Antwerpen die op een of andere manier geconfronteerd worden met uitsluiting.

"In een stad is het makkelijk om onzichtbaar te zijn. Er leven veel verschillende mensen naast elkaar, mensen die elkaar vaak niet kennen. Alle inwoners hebben hun eigen leven en hun eigen verhaal. Vaak staan we niet stil bij hoe onze buur in het leven staat, waar hij vandaan komt of welk verhaal hij meedraagt. We hebben onze vooroordelen en steken mensen graag in hokjes: je bent een allochtoon, mindervalide, bejaarde, psychopaat, moordenaar, racist, autist… Die hokjes kunnen ervoor zorgen dat mensen zich uitgesloten voelen. Uitsluiting begint bij taal en het labelen van mensen. Je bent pas anders als een ander je zo ziet. En wanneer je eenmaal een label/tag hebt, is het moeilijk om die vooroordelen te doorbreken." - Invisible Cities

De portretten die de studenten journalistiek maken, worden verzameld op een digitaal platform: invisible-cities.eu. Het aantal portretten op het platform zal gaandeweg aangevuld worden. Alle deelnemende steden waar de voorstelling speelt worden uitgenodigd om ook portretten toe te voegen. Op die manier groeit de portretgalerij aan en heeft het de potentie om het onzichtbare zichtbaar te maken op Europees niveau.

Gazet van Antwerpen publiceerde in de week van 29 februari 2016 vijf portretten uit het project. Op zaterdag 5 maart 2016 verschijnt een afsluitend interview met de studenten zelf.

Bekijk de vijf gepubliceerde portretten hier:

Gazet van Antwerpen 29/02 - Sarah
Gazet van Antwerpen 1/03 - David
Gazet van Antwerpen 2/03 - Jaouad
Gazet van Antwerpen 3/03 - Jan
Gazet van Antwerpen 4/03 - Eline

http://invisible-cities.eu/

 


Invisible Cities maakt deel uit van The Littell Project, met de steun van het Creatief Europa Programma van de Europese Unie.

Ook interessante producties: