Irakese geesten: dit IS het nieuws

“Of Irakese Geesten een theaterstuk over de oorlog in Irak is? Ja, maar in de eerste plaats is het een slim stuk over hoe we kijken: naar theater, naar rampspoed, naar het vreemde en de vreemde en - ad ultimum, als een onverwachte boomerang - ook naar onszelf. Irakese Geesten: dit IS het nieuws.” – Liv Laveyne in Knack

De jonge Irakese theatermaker Mokhallad Rasem kwam in 2006 uit Bagdad in België terecht. In 2010 maakte hij Irakese geesten, een stuk het onwezenlijke geweld en de toenemende vervreemding tijdens de recente oorlogen in zijn land. Samen met twee andere Irakese kunstenaars en twee Vlaams-Duitse actrices brengt hij een explosieve clash van verschillende realiteiten op scène. De drie Irakezen brengen een persoonlijk relaas van de impact van het einde van die oorlog op hun verleden, heden en toekomst. Hun kijk staat in schril contrast met die van de twee Vlaams-Duitse actrices, die de oorlog hebben gezien via televisiejournaals, internet en kranten. Een realiteit die voor de Westerse toeschouwer onmogelijk te vatten is, verbeelden Rasem en zijn acteurs met lichtheid en humor.

Irakese geesten werd meteen geselecteerd voor het Theaterfestival en bekroond tot laureaat van Theater Aan Zee “om het metier en de drive waarmee een persoonlijke levenservaring deelbaar gemaakt wordt via even meerduidige als treffende beelden”.  Een voorstelling als een mokerslag.

Mokhallad Rasem is de zoon van één van Iraks bekendste acteurs, studeerde af als acteur-regisseur en was meer dan vijf jaar verbonden aan het Nationaal Theater van Bagdad. Vanaf 2013 is hij als maker vast verbonden aan Toneelhuis.

“Without the war I could not be in this show. Thanks to the war. Without the war I could not make you applaud in the end. So in the end, while you’re applauding, don’t forget to say…thanks to the war.”

Irakese geesten reisde met groot succes in binnen- en buitenland (Hannover, Berlijn, Montréal, dit najaar in Rouen) en is nu opnieuw te zien in de Bourla in Antwerpen op 20 september.

Nederlands, Engels, Duits en Arabisch gesproken.

Ook interessante producties: