Katelijne Damen trekt een altaartje op.

Wat doet een acteur voor hij het podium op moet?  Veerle Eyckermans, zelf actrice, zocht het uit en fotografeerde zeven jaar lang acteurs vlak voor de voorstelling. Deze foto’s bundelde ze in het boek Kwartier voor aanvang. Ook Katelijne Damen, vast actrice bij Toneelhuis verklapte haar haar kleine ‘rituelen’ in de theaterloge.

Katelijne Damen is een groot voorstander van altaartjes. “Ik maak een hoekje met spulletjes die zich in de loop der jaren hebben opgestapeld. Een fotootje van mijn kind en een Mariabeeldje moeten er zeker bijzijn. Die begeleiden me. Voorts zit er een klein plastic sleuteltje in “tot mijn hart”, een fossielachtig steentje van een Grieks eiland, een kristalletje, een klein popje en een kogeltje uit de voorstelling Platonov . En dan een reeks toitoi’s, die acteurs elkaar geven bij de première. Het zijn dierbare spullen. Ze geven geen speciaal houvast of zelfvertrouwen. Ze zijn er gewoon.’

Heeft ze ooit al eens zonder altaartje opgetreden? Damen: “Toch wel. En ik heb niet eens een theaterspot op mijn hoofd gekregen.” (De Standaard, 11 oktober 2012)

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121010_103&pid=2019541#photoset