Laatste editie van amateurTONEELhuis gaat van start!

Seizoen 2015-2016 is de vierde en laatste editie van amateurTONEELhuis, het samenwerkingsproject tussen Toneelhuis en OPENDOEK, de belangenbehartiger van het amateurtheater in Vlaanderen. Toneelhuis en OPENDOEK willen iedereen die de voorbije vier jaar bij het project betrokken was hartelijk danken voor zijn of haar enthousiasme en  inzet. Het zien van zoveel belangeloze passie voor theater blijft heel bijzonder voor ons. 

Toneelhuis nodigt Antwerpse amateurgezelschappen uit om zich te buigen over haar repertoire. Dit seizoen gaan de gezelschappen aan de slag met Hedda Gabler (H. Ibsen), Caligula (A. Camus) en De kinderjaren van Jezus (J. M. Coetzee). In deze context organiseert Toneelhuis ook dramaturgische inleidingen, workshops en masterclasses. Medewerkers van Toneelhuis en OPENDOEK bezoeken repetities en premières van alle groepen. 

Negen groepen schreven zich dit seizoen in voor amateurTONEELhuis:  Compagnie Schmaltz, Tg Apasto, ‘tist!, St. Marc, TG Sehnsucht, Lofttheater, Toneelstudio Gloriant, Theater Heimat, c-LaVie. 

Uiteindelijk kwamen vijf voorstellingen in aanmerking voor de selectie in de Bourla:
Tg Apasto (Deurne)| Hedda Gabler: première 26 februari 2016
Compagnie Schmaltz (Schoten)| Caligula: première 19 februari 2016
‘tist! (Mechelen)| Song#2: songs in a box: première 13 februari 2016
TG Sehnsucht (Borgerhout)| Vloedgolf: première 12 februari 2016
Lofttheater (Wilrijk)| Passions humaines: première 27 november 2015

“Het blijft een moeilijke oefening: een selectie maken zonder jury te willen zijn. Het project amateurTONEELhuis wil niet optreden als een scheidsrechter, maar heeft de bedoeling om de samenwerking en de artistieke uitwisseling tussen professioneel theater en amateurtheater te bevorderen. Uit die algemene doelstelling komen ook de criteria voor de selectie voort: in welke mate hebben de groepen zich laten uitdagen door het aangeboden repertoire? Welke interpretatieve keuzes hebben ze gemaakt? Hoe hebben ze die omgezet in acteerstijl en vormgeving? En, niet in de laatste plaats, welke artistieke winst valt er nog te halen bij een presentatie op de grote scène?” – Erwin Jans, Toneelhuisdramaturg

Twee voorstellingen werden uitgekozen om in de Bourla te spelen:

song#2: songs in a box van ‘tist! en Caligula van Compagnie Schmaltz. 

Theatercollectief ‘tist! wist te bekoren met een bevreemdende, maar ook fascinerende visuele vormgeving, terwijl Compagnie Schmaltz overtuigde met een heldere tekstbewerking.

Op 7 april nodigen we u graag uit op een gespreksavond rond samenwerkingen tussen professionele theaterhuizen en amamteurgezelschappen. Een aantal good practices worden toegelicht. Onze gasten zijn Toneelgroep Amsterdam, NTGent, 30CC, De Warande, CC De Grote Post en CC Zwaneberg. Moderator is Dominic Depreeuw van OPENDOEK.


Programma amateurTONEELhuis 2016

2 april 2016: song#2: songs in a box | ‘tist!
5 april 2016: Caligula | Compagnie Schmaltz
7 april 2016: Gespreksavond: Amateurs en professionals: win-win?

Eenheidsprijs per voorstelling:  € 12, de gespreksavond is gratis, maar reserveren vooraf aangewezen. 

Ook interessante producties: