Lisaboa Houbrechts en Gorges Ocloo werken aan de performance 'SCULPA ME'

Lisaboa Houbrechts en Gorges Ocloo werken aan de performance 'SCULPA ME'

Bad Ischl culturele hoofdstad van Europa 2024 - Theaterfestival Salzkammergut 2024

Op uitnodiging van het Europese theaternetwerk mitos21 maken Lisaboa Houbrechts en Gorges Ocloo een korte performance in het kader van het programma ‘Europe Speech: Zweig’.

 

Zes Europese theaters - naast Toneelhuis ook Berliner Ensemble, Thalia Theater (Hamburg), Teatro Stabile di Torino, Katona Theatre (Boedapest) en Dramaten (Stockholm) - creëren zes ‘microvoorstellingen’ van twintig minuten, gebaseerd op De eenwording van Europa (1933): een speech van Stefan Zweig, waarin hij een vurig pleidooi houdt voor een verenigd Europa. De voorstellingen worden op 12 oktober 2024 als één geheel getoond tijdens het Salzkammergut 2024-theaterfestival in het Oostenrijkse Bad Ischl - culturele hoofdstad van Europa 2024. 

Sculpa Me wordt een twintig minuten durende solo waarin Lisaboa Houbrechts in een gele jurk geboorte geeft aan een zwarte ballon die ze tussen haar benen fijn perst tot het bloed eruit spat. Geel, zwart en rood zijn de kleuren van de Belgische vlag. Tijdens deze performance prevelt ze de woorden 'Sculpa Me' (vertaald: 'Het spijt me') onder een soundscape gemaakt door Gorges Ocloo, waarbij fragmenten van het Belgische en het Europese volkslied worden verbonden aan de spijtbetuiging die koning Filip in 2020 uitsprak aan de Congolese president Félix Tshisekedi. 

Met deze fysieke, beeldende en muzikale performance verbeelden Lisaboa Houbrechts en Gorges Ocloo op een radicaal metaforische wijze hoe een jonge generatie in Brussel - de hoofdstad van het verenigde Europa waar Stefan Zweig in de jaren dertig over droomde - wordt geconfronteerd met een postkoloniale schuld die uit de Tweede Wereldoorlog werd geboren. 

In het programma van European Capital of Culture Bad Ischl Salzkammergut 2024, loopt er een centraal thema door de geselecteerde theater, dans en opera performances. De projecten zoeken naar nieuwe talen en vormen van hoe we omgaan met de wonden uit het verleden. In dat kader brengen Lisaboa Houbrechts en Gorges Ocloo een verbeeldingsrijke performance die startte na het lezen van Stefan Zweigs tekst The Unification of Europe en de utopie die hij zich daarbij verbeeldde.