Onvoltooid verleden geselecteerd door het Vlaams Theaterfestival

Bloed & rozen en DISISIT werden eerder al geselecteerd door het Nederlands Theaterfestival. Gisteren werd ook de selectie van het Vlaams Theaterfestival bekend gemaakt. Zij kozen voor Onvoltooid verleden van Toneelhuis | Olympique Dramatique.

Uit het juryverslag:
“Tegen een massieve wand vol geklasseerde levens, waarschijnlijk het meest treffende decor van afgelopen seizoen, spelen Tom Dewispelaere en Jan Decleir het relaas van moordenaar Noël Catrijsse. Met een uiterste spelconcentratie en tegelijk met sprekend gemak maken ze van Claus’ laatste roman een whodunit waarvan de dader er al zit. Alleen, wie is hij nu precies? Onder kaal licht, bijna roerloos, ontpopt Onvoltooid verleden zich tot een psychologische thriller. Zo typeert de voorstelling het proces van zovele publieke ‘monsters’ vandaag: zij zweten in hun eentje de trauma’s van een hele samenleving uit. De jury had uit het voorbije Toneelhuis-seizoen zowat elke creatie kunnen kiezen, maar viel voor het radicale vakmanschap waarmee Onvoltooid verleden aantoont hoe snel we geneigd zijn een gebroken mens te geloven.”

In 2007 maakte Olympique Dramatique samen met Guy Cassiers een theaterbewerking van De geruchten, de succesroman van Hugo Claus uit 1996. In 1998 kwam Claus met het vervolg Onvoltooid verleden. Draaide in De geruchten alles nog rond René Catrijsse, dan staat nu zijn broer Noël centraal. Tom Dewispelaere, die in de theaterbewerking van De geruchten in 2007 Noël speelde, besloot ook het vervolg Onvoltooid verleden onder handen te nemen en opnieuw in de huid van Noël Catrijsse te kruipen. Jan Decleir neemt de rol van ondervrager Blaute voor zijn rekening.

Het Vlaams Theaterfestival vindt dit jaar plaats in Antwerpen van 23 augustus tot 1 september. De speeldata van Onvoltooid verleden worden heel binnenkort bekendgemaakt. De voorstelling zal eind volgend seizoen opnieuw te zien zijn in de Bourla van 13 t/m 15 juni 2013.

www.theaterfestival.be

Ook interessante producties: