Sunken Red reist naar Tsjechië

Pilsen International Theatre Festival koos Sunken Red (de Engelstalige versie van Bezonken rood) uit in hun selectie van uitzonderlijke en opmerkelijke buitenlandse voorstellingen.

In het 13-jarig bestaan groeide het Plsen International Theatre Festival uit tot één van de meest prestigieuze theaterfestivals van Tsjechië. Het festival toont het kruim van het Tsjechisch theaterwerk, samen met opmerkelijke buitenlandse producties.

Dirk Roofthooft: ‘De voorstelling Sunken Red is gebaseerd op de roman Bezonken rood van Jeroen Brouwers, een literaire parel. Als acteur is het een geschenk om met zulke beeldrijke taal te mogen werken. Bepaalde beelden komen regelmatig in het boek voor en de herhaling van de beeldspraken resulteert in een verhoogde intensiteit van emoties. Zo verwijst de titel Bezonken rood  niet enkel  naar bezonken herinneringen, naar de rode vlag van Japan,  maar ook naar het vergaan van rood of het overgaan van rood naar zwart, naar wat rood geweest is, naar de liefde, naar bloed en naar oud bloed . Niet enkel de taal maar ook de regie van Guy Cassiers is van een uitzonderlijke schoonheid. Het theatraal concept en de regie van Guy Cassiers is ingrijpend en intrigerend. Ik raad het Tsjechisch publiek aan: grasp that beauty, while you can!’

Guy Cassiers: ‘Theater is voor mij in essentie een ‘Gesamtkunstwerk’. Reeds tijdens mijn grafische opleiding vond ik één kunstvorm te beperkend om me te uiten. Reeds toen bracht ik verscheidene disciplines en tijdsgenoten in contact met elkaar. Voor mij is de functie van regie bruggen slaan tussen kunsten en kunstenaars. Theater geeft me de mogelijkheid om een verhaal te vertellen op een gefragmenteerde wijze. Sommige aspecten worden belicht via woorden, andere via beelden, nog andere via geluiden. Het is de kijker die het schilderij afwerkt. Ik bied hem het doek, de borstels en de kleuren. Het verhaal van Bezonken rood is naar mijn gevoel een van de de meest aangrijpende rouwzangen van de Nederlandse literatuur. Ik breng deze ontroerende, harde  en poëtische vertelling op scène met gebruik van visuele technologie. Ik hoop dat door de projecties het publiek in het hoofd van de verteller kruipt, zich met hem en zijn rouw identificeert, zodat een catharsis ontstaat.’

Ook interessante producties: