terug naar huis

terug naar huis is een van de activiteiten waaraan Benjamin Verdonck stapsgewijs werkt onder de titel EVEN I MUST UNDERSTAND IT. Dit is een cluster van installaties, acties, activiteiten en vlugschriften die opduiken in het straatbeeld van Antwerpen, Brussel, Rotterdam, Ljubljana… waarin Verdonck vorm tracht te geven aan zijn bekommernis om het uitblijven van het publieke debat over de stilaan onafwendbare veranderingen in ons ecosysteem. 

Inspiratiebron van terug naar huis is een video van econoom Milton Friedman waarin hij de weldaden van het neoliberalisme illustreert aan de hand van een potlood. Hij vertelt dat alle onderdelen (het hout, grafiet, de gom, de verf, enz.) uit andere werelddelen komen en dat die onderdelen, geleid door een onzichtbare hand wonderwel samenkomen in dat potlood.

Het plan van Benjamin Verdonck is om het potlood te deconstrueren en alle onderdelen naar hun respectieve plaats van oorsprong terug te brengen. 

Dat plan - dat hij samen met theatermaker Yves Degryse (Berlin) uitwerkt - begint stilaan vorm te krijgen in de Antwerpse basisschool, het speelscholeke, waar  via een educatief lange-termijnproject letterlijk de grote terugtocht van alle potloodonderdelen naar hun bron zal gerealiseerd worden. Of althans, dat is het opzet… 

Als eerste visualisering van dit project voor alle betrokken kinderen en hun ouders maakten Benjamin Verdonck en Yves Degryse alvast bijgevoegd filmpje, starring Gille Kempynck. 

Wordt vervolgd.

Ook interessante producties: