Toneelhuis en zijn longreads: een succesverhaal

De longread is een relatief nieuw genre: een goed geschreven, bijzonder en journalistiek verhaal dat ten minste 2.000 woorden telt en online staat. Langer dan een tijdschriftartikel, korter dan een boek. Verrijkt met fotografie, video, muziek, tijdlijnen en biografieën zorgt de longread voor een intense en rijke leeservaring.
Toneelhuis zet sinds 2015 volop in op deze diepgravende digitale verhalen. Het doet ons plezier dat onze longreads veel (en lang) gelezen worden. Maar het kan altijd beter. Laat u verleiden door een van onze interessante artikels!

Op 4 maart 2016 publiceerde Toneelhuis n.a.v. de voorstelling De welwillenden de meertalige longread Test of Civilisation, een digitale publicatie die vertrekt vanuit de historische context waarin het boek van Jonathan Littell gesitueerd is. Twee terugkerende thema’s daarin zijn het daderperspectief en de impact van taal. Ook werd bij de voorstelling een intensief, participatief publiekswerkingstraject ontwikkeld onder de titel Invisible Cities. Laatstejaars studenten journalistiek van AP Hogeschool in Antwerpen maakten genuanceerde portretten van bewoners van de stad Antwerpen die op een of andere manier geconfronteerd worden met uitsluiting. 

Op 26 januari 2016 verscheen een longread over het werk van Abke Haring en op 18 december 2015 publiceerden we een digitale publicatie over het werk van Guy Cassiers.

Test of Civilisation werd 13.120 keer bekeken, door 1718 mensen. Invisible cities werd 6139 keer bekeken door 1366 gebruikers. We zijn bovendien verheugd vast te stellen dat men de tijd neemt om lang door te lezen: de gemiddelde sessieduur van Test of Civilisation is 6 minuten, 26 seconden, bij Invisible Cities is dat bijna vier minuten, enorm lang voor lezen op het web.

 

Ook interessante producties: