YERMA

YERMA

Lisaboa Houbrechts in première in het prestigieuze theater Dramaten in Stockholm.

Lisaboa Houbrechts bewerkt en regisseert Lorca’s drama over kinderloosheid en wraak.

Ze koos voor het tijdloze drama Yerma omdat het vertelt over iets wat haar dierbaar is. 

Yerma is twee jaar getrouwd en droomt van kinderen. Ze is geobsedeerd door die gedachte en om haar heen groeien de buiken van andere pasgetrouwde stellen. Ze begint te twijfelen aan de beweegredenen van haar man Juan. Wat wil hij echt? De situatie maakt haar gek, maar zolang hij leeft is er hoop. Juan heeft zijn eigen problemen en zoekt steun bij de schrijver Lorca, die in Lisaboa Houbrechts bewerking op het toneel plaatsneemt. En zo gaat Yerma ook over de moordaanslag op Lorca zelf, die wellicht omgebracht werd vanwege zijn geaardheid.

Dramaten noemt Lisaboa Houbrechts “een van de meest opwindende namen in het hedendaagse Europese theater, geprezen om haar expressieve producties die zich vrij bewegen tussen theater, opera en beeldende kunst.” Ze brengt een internationaal artistiek team naar Dramaten, bestaande uit de Franse scenografe Clémence Bezat, de Belgisch-Malinese modeontwerper Oumar Dicko en de Belgische componisten Bert & Stijn Cools die muziek maken in samenwerking met de Litouwse zangeres Indrė Jurgelevičiūtė en een koor.

Yerma wordt vertolkt door de Zweedse actrice Nina Zanjani - bekend van onder meer Wallander en Agent Hamilton. Ze is "excited to work with one of Europe’s most interesting directors”. 

Première 1 februari 2024, Stora scenen 
Daar nog te zien t/m 14 maart 2024
Meer info