Evenement

Kunst op de vlucht 2.0

Hart boven Hard, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Toneelhuis

Omdat niemand er naast kan kijken. Omdat de nood zo groot is. Omdat er evenveel verhalen als vluchtelingen zijn. En omdat wij in Antwerpen met de Bourla een prachtig platform hebben om een aantal van die verhalen onder uw aandacht te brengen. Omdat ze de moeite zijn. Omdat ze getuigen van een grote veerkracht.

Om al die redenen zet Toneelhuis samen met Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Hart boven Hard twee avonden op voor, met en over vluchtelingen. Wij willen die avonden met u delen. Onze gasten zijn o.a. Peter Adriaenssens (jeugdpsychiater), Koen Kohlbacher (muzikant), Mokhallad Rasem (theatermaker), Michael De Cock (schrijver en theatermaker), Sven Speybrouck (presentator), Katelijne Damen, Marc Van Eeghem, Johan Van Assche (Toneelhuisacteurs) en vele anderen.


Tijdens de tweede avond – 23 oktober – ligt de nadruk op de verhalen van vluchtelingen. #kunstopdevlucht


Programma


We openen de avond met Wachten, een korte voorstelling van Mokhallad Rasem. Hoe kijkt een Arabische theatermaker naar de toestand in de wereld? Wat betekent wachten?


Aansluitend laten we Jérémie Hakeshimana, Alketa Molla, Yazan Azmi aan het woord die hun vluchtelingenverhaal brengen. Dokters van de wereld plaatsen de verhalen in een bredere internationale context.


Stefan Hertmans (auteur) werkt aan een nieuw boek over een vluchtelinge in een ver verleden, een spiegeling van het nu.


Daarna stellen Rachida Lamrabet, Michael De Cock en Vluchtelingenwerk Vlaanderenhet boek Er zijn geen paarden in Brussel (EPO) graag aan u voor! Vorige week verscheen deze allereerste literaire publicatie van Vluchtelingenwerk: zes kortverhalen schetsen het levensverhaal van zes jonge vluchtelingen. De verhalen zijn geschreven door auteurs Rodaan Al Galidi, Rachida Lamrabet, Bart Demyttenaere, Pat Van Beirs, Do Van Ranst en Michael De Cock.


Peter Adriaenssens (jeugdpsychiater) licht de situatie toe van niet-begeleide minderjarigen in de huidige vluchtelingencrisis.


Presentatie van de avond: Sven Speybrouck


De ticketinkomsten(eenheidsprijs €10) van de twee Kunst op de vlucht-avonden gaan integraal naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Vluchtelingenwerk gebruikt de opbrengsten om op te komen voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers. Ze vangen hen op en helpen hen bij de asielprocedure en bij het opbouwen van een nieuw bestaan.


Wenst u een grotere gift te doen (fiscaal aftrekbaar vanaf €40)? Dat kan rechtstreeks bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.


We organiseren ook een inzamelactie van spullen die broodnodig zijn in de opvangcentra van Kapellen, Broechem en Linkeroever. U mag de spullen meebrengen en afgeven in de inkomhal van de Bourla.

Volgende spullen zijn heel welkom:


- jongenskledij (12-18 jaar)

- mannenbroeken

- schoenen (vooral kinder- en mannenschoenen)

- winterjassen

- onderbroeken

- sokken

- handschoenen

- sjaals

- accessoires ( bv juwelen ) en staaltjes ( bv zeep)

- valiezen, reistassen, rugzakken

- buggy's/ kinderwagens/ maxicosy's

- kinderfietsen

- kinderstoeltjes voor op fiets

- fietsen

- fietsherstelmateriaal (WD40 spray, plakgerief, 

 vaste beugelsloten om op fiets te

 monteren, binnenbanden)


lanceerde de campagne Geef de wereld een thuis. Ben je geïnteresseerd om je gezin open te stellen om een erkend vluchteling tijdelijk op te vangen dan kan je bij hen terecht voor alle nodige info. Ze zijn aanwezig op de beide Kunst op de vlucht-avonden in de inkomhal van de Bourla.






met

  • Marc Van Eeghem
  • Johan Van Assche
  • Katelijne Damen
  • Guy Cassiers
  • Mokhallad Rasem

productie

  • Toneelhuis
  • Vluchtelingenwerk Vlaanderen
  • Hart boven Hard

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. vrijdag 23 oktober 2015 — 21u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Meer over ‘Kunst op de vlucht 2.0’

Ook interessante producties