Bekijk foto's
Debat

Lijsttrekkersdebat - Ruimte voor A

Reflectie

Antwerpen, de stad van 172 nationaliteiten. De stad van historisch erfgoed en de ‘werf van de eeuw’. De stad waar de vastgoedmarkt floreert en de begroting sinds kort in evenwicht is. Maar is er nog voldoende ruimte voor de Antwerpenaren zelf?

Ruimte voor cultuur, sport, religie en het sociaal-culturele leven. Ruimte voor het ongetemde leven. Voor opera- en rave-liefhebbers, dichters en skaters. Ademruimte voor jong en oud, afkomstig van hier en elders, gelovig en ongelovig. 

Is Antwerpen te berekend en gecontroleerd aan het worden? Een creatieve hub hier, maar niet daar. Kwetsbaren, liefst uit het zicht, tussen autostrades en beton. De stad wordt steeds duurder, te duur voor cultuur en de diverse culturen die haar zo kleurrijk maken. Stadslucht maakt vrij, maar wat betekent die vrijheid voor de inwoners van 't Stad? Hoe vrijwaren we betaalbare en toegankelijke ruimte voor iedereen?

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen organiseren Toneelhuis en ARIA (Universiteit Antwerpen) een debat over de 'stad van iedereen' en de noodzakelijke ruimte, zowel fysiek als mentaal. Dit debat brengt de lijsttrekkers van alle politieke partijen samen met vertegenwoordigers van verschillende domeinen (kunsten, sport, religie en sociaal cultureel) die onze stad maken tot wat ze is.

Pascal Gielen, cultuursocioloog aan de UA, leidt het debat in.

Tekenen present uit politieke hoek: Kathleen Van Brempt (Vooruit), Bogdan Vanden Berghe (Groen), Pieter De Cock (CD&V), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Jos D'Haese (PVDA), Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Koen Kennis (N-VA).

Vanuit het maatschappelijk veld zegden Joke Blockx (directeur van de Liga voor Mensenrechten - sociaal-cultureel veld), Peter Decroubele (journalist VRT NWS - levensbeschouwelijk veld), David van den Bosch (Netwerk Lokaal Sportbeleid) en Claïs Lemmens Boon (algemeen directeur Morpho - cultureel veld) toe.

Het debat wordt gemodereerd door politicoloog Dave Sinardet.

Pascal Gielen is auteur en gewoon hoogleraar cultuursociologie verbonden aan de Universiteit Antwerpen. In 2015 werd hij laureaat van een FWO-Odysseus beurs voor excellent internationaal onderzoek. Gielen schreef een tiental boeken over cultuur, politiek en samenleving. Zijn laatste boek heet Vertrouwen – Bouwen op het cultureel gemeen. Gielen levert ook bij regelmaat bijdragen aan De Morgen en De Standaard.

Dave Sinardet is professor Politieke Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en de UCLouvain. Zijn academisch werk focust op nationalisme, federalisme en meertalige democratie. Ook is hij reeds 15 jaar columnist, dezer dagen bij De Morgen. Hij is een bekende stem aan beide kanten van de Belgische taalgrens maar ook internationale media weten hem wonen. Vorig jaar werd hij verkozen tot de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.
Sinardet werkte tevens mee aan diverse culturele projecten met maatschappelijke inslag. Zo adviseerde hij theatermakers, sprak op literaire events, leidde filmvertoningen en kunstexpo's in of schreef voor het Koninklijk Concertgebouworkest en de Dossinkazerne. Hij is ook bestuurslid van literair tijdschrift DWB en de Vrienden van het Rubenshuis. Zijn passie voor muziek drukt hij uit met eclectische DJ-sets.

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. dinsdag 10 september 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen

Meer over ‘Lijsttrekkersdebat - Ruimte voor A’

Gedeelde nood Lees • 10 juli 2024

Gedeelde nood

Toneelhuisdramaturg Erwin Jans sprak met cultuursocioloog Pascal Gielen over de opkomst van de 'commons'.

Ook interessante producties

[meeuw] Theater 3 december 2024 t/m 29 januari 2025

[meeuw]

Toneelhuis / Olympique Dramatique / theater arsenaal