Vers afgestudeerden van Antwerpse kunstscholen in de kijker. Een experimenteel platform voor de verbeelding van de toekomstige kunsten. Wandel de kunstroute!
To Be Antwerp is een jaarlijkse kunstroute waarbij unieke locaties in de Antwerpse Theaterbuurt de handen in elkaar slaan om ieder één of meerdere kunstenaars uit te nodigen. Deze kunstenaars hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn hetzelfde jaar afgestudeerd aan Sint Lucas of de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.
Tijdens deze route krijg je als bezoeker de kans om deze kunstenaars te ontdekken, terwijl je langs de meest unieke designzaken, juweliers, galerijen, musea en andere culturele centra wordt geleid. Tijdens deze achtste editie kan u werk bekijken van vijftig artiesten op dertig locaties in de Theaterbuurt.
In de inkomhal van de Bourlaschouwburg is werk te zien van Merlin Lentz en Anastasija Polishchuk.
- Vrijdag 24 november 2023: VERNISSAGE met drankje 16u - 21u
- Zaterdag 25 november 2023: 12u - 18u
- Zondag 26 november 2023: 12u - 18u
Gratis inkom
EXTRA: za om 16u: performance van Mordovin Konstantin
___
Merlin Lentz behaalde in 2023 een Master aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Zijn artistieke praktijk, vaak gekenmerkt door een tragikomisch element, vermengt schilderkunst, beeldhouwkunst en installatie. Hier wordt het werk gepresenteerd in een theatrale setting.
Merlin Lenz: "Hoe verwerk je de ineenstorting van het systeem zonder de destructieve krachten ervan uit de weg te gaan en toch hoop te suggereren? Vanuit een interesse voor ruïnes en de valkuilen van high-tech wil ik het mysterieuze medium schilderkunst aanpakken door kwetsbaarheid op de voorgrond te plaatsen, zowel qua onderwerp als formele opbouw. Door ruimtelijke absurditeiten te integreren probeer ik niet alleen de conventionele picturale functie te ontwrichten, maar ook een tegenwicht te bieden aan de mechanische standaard. Het beeldvlak wordt in mijn werken vaak verplaatst, waarbij ik ernaar streef het perspectivische veld te openen en de zwaartekracht uit te dagen. Ik hoop via lichamelijke onderdompeling heldere verlichting te bieden."
Anastasija Polishchuk
Naast haar studie beeldhouwen studeerde ze ook af aan de richting interieurvormgeving. Een aspect dat blijft meegaan in haar werk: de ruimte. Hoe wordt de ruimte beïnvloed door het werk en vice versa? Welke reactie kan je van de toeschouwer verwachten? Welke atmosfeer kan je creëren?
"Ik bekijk de ruimte als een lege kamer die ik volledig naar mijn verlangen kan invullen. Zo veel en benauwd mogelijk. Dit vergelijk ik met herinneringen aan de kermis; een plek waar iedereen samenkomt om even de gedachten te verzetten en zich te amuseren, waar zich oneindig veel impulsen afspelen. Er kan geen leegte overblijven. 'Horror vacui’; schrik van de leegte. Maar door de ruimte volledig te benutten, ontstaat er ergens een porositeit..."
uit het boek Delirious New York van Rem Koolhaas
Anastasija Polishchuk: "In deze quote beschrijft Koolhaas Coney Island als een ontsnappingsoord voor de inwoners van New York. Daar kan je alle elementen en aspecten terug vinden die je in een metropole stad niet terug vindt. Waarom trekt dit de inwoners zo aan? Zo kwam ik op mijn vraagstelling; hoe creëer ik een dialoog tussen verschillende media? Van daaruit onderzoek ik de affiniteit voor verschillende impulsen. Kan mijn werk een ontsnappingsoord zijn voor het publiek dat ik aan de hand van prikkels probeer te lokken? Of is dit meer een entropie van mijn mentale metafysische ruimte? Een escapisme om tot lijn te komen met mijn gedachten en identiteit? Of probeer ik het tegendeel te bewijzen, door de sublieme atmosfeer, waarin er visueel gemanipuleerd én getriggerd wordt om de toeschouwer verward in de ruimte achter te laten? Kunnen ze zich welkom voelen in mijn ruimte?"
Mordovin Konstantin
Performance 'Armoured by'
Een kostuum- en performancecreatie die experimenteert met de relaties van objecten met het lichaam en de relatie van het lichaam met de omgeving. Toeschouwers en kostuumontwerper wisselen van kant om dingen over elkaar te onthullen. Een intiem experiment met als doel creativiteit te ontheiligen om zo onze perceptie van creatief werk te herzien.