Zij die hun geschiedenis vergeten, zijn gedoemd om deze te herhalen. Het kan niet voldoende worden gezegd.
In WO II stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, onthoofd, doodgemarteld, op straat neergeschoten… Helaas heeft het verzet in de voorbije decennia veel minder aandacht gekregen dan de collaboratie. We kennen onze verzetshelden niet. Vaak doodgewone burgers die buitengewone dingen deden in de strijd tegen de bezetter. Er is een brede beweging ontstaan om deze helden aan de vergetelheid te onttrekken. Op 8 mei willen we hen herdenken en de bevrijding van het fascisme vieren. Dat zijn we de democratie en de vrijheid verschuldigd. Vrij op 8 mei is geen organisatie maar een platform. Met vele andere Belgische cultuurhuizen, Nederlandse en Franstalige, zet Toneelhuis zich in om van 8 mei de jaarlijkse officiële herdenkingsdag van de bevrijding te maken.
Ieder cultuurhuis vult de viering op zijn manier is. Toneelhuis presenteert op 8 mei in de Bourlaschouwburg een uitgebreid programma met muziek en verhalen, met specialisten en jongeren, met gesprekken en poëzie. Naast de vraag wat er in het verleden is gebeurd, willen we met onze gasten ook expliciet stilstaan over wat een dergelijke herdenking betekent voor heden en toekomst.
Het verloop van de avond is in handen van Toneelhuismaker Tom Dewispelaere.
Het programma wordt geopend door actrice Ikram Aoulad die een speciaal voor de gelegenheid door Sara Vertongen en Tom Lanoye geschreven tekst voorleest.
Onder leiding van pianist Aäron Wajnberg (Conservatorium Antwerpen) spelen Joyce Kuipers (cello), Vlad Weverbergh (klarinet) en Veronique De Raedemaeker (viool), delen uit het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen.
Michèle Corthals (doctoraatsstudente aan de UA) gaat dieper in op de geschiedenis van het verzet en in het bijzonder op het verzet van vrouwen.
Esmé Bos en Bart Voet brengen een aantal liedjes en studenten Fran Campers, Ina Maria Heymans en Finian Buggenhout ( Kunstkaai - Woordkunst/Drama ) lezen verzetsverhalen uit het Antwerpse.
Bruno De Wever (UGent) focust op de beeldvorming rond het verzet en op de vraag waarom het zo lang geduurd heeft voordat België aandacht ging besteden aan zijn verzetshelden.
Tom Lanoye leest het gedicht Ben Ali Libi van Willem Wilmink.
Jef Vrelust (sitemanager Fort van Breendonk) gaat in gesprek met dramaturg Erwin Jans over de betekenis van deze beladen plek in de voorbereiding van een televisieserie.
Stella Crombez, Kiza Kobé en Tobias Cools, allen leerlingen van het Xaveriuscollege, vertellen over het onwaarschijnlijke verhaal van drie verzetsstrijders en het XXe Treinkonvooi naar Auschwitz in april 1943.
Ruth Lasters leest haar gedicht Aanzoek.
Om de avond af te sluiten brengen pianisten van drie generaties, Aäron Wajnberg, Yaroslav Kryzhanivskyi en Bill Dewispelaere, Romance en la majeur pour piano à six mains van Sergej Rachmaninov.
Toneelhuis in samenwerking met de 8 mei coalitie, Breendonk Memorial, e.a.
Toneelhuis, De Studio, 30CC, ARSENAAL/LAZARUS, Cinema Zed, Antwerps Kunstenoverleg, Mechels Kunstenoverleg, Construct Europe, Compagnie Tartaren, De Grote Post, De Snuffel, Erfgoedhuis Nazareth, fABULEUS, Gents Kunstenoverleg, Hart Boven Hard, Het nieuwstedelijk, Het Kwartier, LUCA School of Arts, Theater Antigone, OPEK, Stadshal Gent, De Nieuwe Zaal, Fort van Breendonk, KVS en Théâtre National bundelen hun krachten voor Vrij op 8 mei
Bekijk het volledige programma in tien theaters!