Project

amateurTONEELhuis 2013

Een heel seizoen lang werkten 14 Antwerpse amateurgezelschappen aan hun versie van Hamlet (Shakespeare), Macbeth (Shakespeare), De verwondering (Claus) en Van den vos Reynaerde in het kader van amateurTONEELhuis, een samenwerking tussen Toneelhuis en OPENDOEK. Ook in deze twee editie van dit project dat over vier seizoenen loopt, willen we de werelden van het professionele theater en het amateurtheater op een creatieve en stimulerende manier samenbrengen.

Garagetheater (Duffel), Toneelkring Jan Mat (Kapellen) en TG Sehnsucht (Antwerpen) gingen aan de slag met MacBeth. UR Toneelgroep (Antwerpen) en Stalteater (Oelegem) kozen voor De verwondering. Dionteater (Wilrijk) en Compagnie Schmaltz (Antwerpen) werkten met Hamlet. De meest gekozen tekst was tenslotte Van den vos Reynaerde, dat door Toneelstudio Gloriant (Antwerpen), Vaarttheater (Schoten), Code vzw (Sint-Niklaas), Theatermakers Eigenwijs (Deurne), Schoolbond Lier (Lier), Theater Milla (Antwerpen) en ‘Tist! (Mechelen) werd opgevoerd.

Aan de deelnemende amateurgroepen werden in de loop van het seizoen dramaturgische inleidingen (Erwin Jans), acteerworkshops (Mark Verstraete) en een workshop techniek (Joost Man) aangeboden. Medewerkers van Toneelhuis en OPENDOEK bezochten repetities en premières van alle groepen.

Vier van hen werden geselecteerd om hun voorstelling in april in de Bourla te spelen. Compagnie Schmaltz brengt met Hamlet intelligent teksttheater over wanhopige welbespraaktheid. VOS van ‘Tist! is een rauwe, beeldende en muzikale ‘vosbewerking’. Theater Milla brengt met Reynaert. bewegingstheater met als originele invalshoek een vossin die koning Nobel verleidt. Tg Sehnsucht ensceneert in Lady Macbeth een verrassende tekstbewerking vanuit het perspectief van Lady Macbeth en drie dictatorsvrouwen. Deze vier groepen krijgen de kans om elk twee dagen in de Bourla te werken om hun presentatie tijdens de festivalweek zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Compagnie Schmaltz

Hamlet

Vrijdag 11 april 2014

‘Tist

VOS

Zondag 13 april 2014

Theater Milla

Reynaert.

Woensdag 16 april 2014

Tg Sehnsucht

Lady Macbeth

Vrijdag 18 april 2014

Eind april wordt het project voor 2014-2015 opgestart.

Eenheidsprijs per voorstelling: € 12

Alle Activiteiten