Wie bepaalt wat nieuws is?

Waarom lezen we in de westerse media nauwelijks iets over Irak?

De eerste golfoorlog heeft voor het ontstaan van 24/7 verslaggeving gezorgd. Tijdens ons onderzoek kwamen we erachter dat ARSENAAL/LAZARUS ook met het belang van nieuws bezig is. Vandaar dat we deelnamen aan hun eerste debatavond in een reeks van drie. Journalisten Gie Goris, Liesbeth Van Impe, Seada Nourhussen en Angela Quintal proberen een antwoord te bieden op de vraag ‘Wat is nieuws?’. 

“Het is onmogelijk om al het nieuws te coveren”, zegt Seada Nourhussen, hoofdredacteur bij Oneworld.nl. “Bij een redactie van 3000 man zoals bij de New York Times kunnen ze dat misschien, maar in een Vlaams of Nederlands medialandschap is dat onmogelijk.” (NYT spreekt zelf over 1600 journalisten).

Liesbeth Van Impe deelt dezelfde mening als Seada. “Het is ook niet makkelijk om een exacte definitie te geven van wat er in het nieuws komt en wat niet. Je moet keuzes maken. Je gaat op zoek naar het opmerkelijke. ‘Man bijt hond’ is niet zo vanzelfsprekend als ‘hond bijt man’. Opnieuw, die keuze die je maakt hangt voornamelijk af van het medium waarvoor je werkt”. 

Nieuws bepalen
“De lezer bepaalt niet wat nieuws is. Dat kan ik met zekerheid zeggen”, staaft Liesbeth Van Impe, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad. “Als je de meest gelezen online krantenartikels bundelt tot één krant, heb je gegarandeerd een slechte krant. De keuze van wat nieuws is, is meer een groepsproces. Sommige onderwerpen moeten we nu eenmaal melden. De mensen hebben belang bij de coronacijfers, maar het is ook belangrijk om de onderstromen te belichten en niet enkel de hot topics.”

De toekomst van het nieuws 
“Nu volgen de media nog te veel andere media”, vindt Van Impe. “Het nieuws bestaat nog te veel uit uniforme blikken. We moeten er met een mondialere blik naar kijken zodat we geen onderwerpen isoleren. We moeten uit ons westers denkbeeld kruipen.”

Tijdens ons onderzoek opende Irak zijn grenzen voor toeristen uit bepaalde landen. Zelf hebben we in onze Vlaamse media hier nauwelijks iets over gevonden. Dus er is zeker nog werk aan de winkel om geen onderwerpen te isoleren. 

Angela Quintal, lid van het comité om journalisten te beschermen, stelde tijdens de debatavond de vraag aan ons of er in onze media iets verschenen was rond wat er gaande is in Noord-Mozambique. (Er werd wel degelijk over geschreven, alleen niet voldoende om het in de aandacht te brengen.)

Als toekomstig journalist is dat iets wat ik zeker zal meenemen. Meer variatie in onderwerpen en meer mondiale blikken.

Arsenaal Lazarus organiseert nog twee online debatavonden over nieuws in de brede zin. De eerste vindt plaats op 12 oktober en gaat over fake news. De laatste vindt plaats op 3 februari 2022 over trage journalistiek. 
Info & inschrijven op: https://www.arsenaallazarus.be

Geschreven door Jana Huysmans

Naar aanleiding van April, een voorstelling van Guy Cassiers naar een tekst van Willem de Wolf, verdiepen de derdejaarsstudenten journalistiek van AP Hogeschool zich in Irak, diplomatie en breaking news. What's news bundelt hun teksten, video’s en audio.