De Nationale Loterij ondersteunde twee unieke projecten van Toneelhuis de afgelopen twee jaar. Wat was de reden waarom we op steun konden rekenen?
"Toneelhuis heeft een eerste maal een financiële steun bij de loterij gevraagd voor hun unieke project Seefhoek Series, een zevendelig locatieproject in een hyperdiverse wijk in Antwerpen. We hebben toen besloten om een ondersteuning toe te kennen omwille van de maatschappelijke impact van het project en de hoge artistieke kwaliteit. Seefhoek Series was een prachtig voorbeeld van sociaal engagement door middel van kunst. Het project bracht bewoners van de Seefhoek samen in een gezamenlijke ervaring, waarbij theater, kunst en cultuur een middel wordt om sociale cohesie en begrip te versterken. Dat Thomas Verstraetens werk vervolgens is opgenomen in de collectie van de Vlaamse gemeenschap, toont aan dat ons gevoel over dit project goed zat. Dit is waar we naar streven met het beleid van de Nationale Loterij bij het financieren van organaisaties en projecten in cultuur: artistieke projecten die bijdragen aan het nationale prestige van België en met een grote maatschappelijke impact.
Toen het jaar daarop [meeuw] van Olympique Dramatique aan ons werd voorgesteld, waarbij voor het eerst een repertoiretekst vertaald en gespeeld wordt in Vlaamse Gebarentaal en door een gemengde cast van dove en horende toneelspelers, hebben we niet lang getwijfeld. Het is echt een baanbrekend project voor de Belgische kunstensector, dat horende en slechthorende artiesten en publiek samenbrengt. Het zorgt ervoor dat theater toegankelijk wordt voor slechthorenden en doven, een vaak onderbelichte groep in de culturele sector. Deze projecten sluiten aan bij de waarden van de Nationale Loterij: kunst moet toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht achtergrond, fysieke mogelijkheden of sociale situatie. Om diezelfde reden hadden we zo vorig jaar ook een partnerschap met Platfrom-K die personen met een handicap kansen geven om hun artistiek talent te ontdekken en te ontplooien."
Welke gemeenschappelijke waarden delen Toneelhuis en de Nationale Loterij? Wat zorgt ervoor dat jullie zo goed bij ons passen?
"De Nationale Loterij beoordeelt haar aanvragen steeds op twee grote axen: Wat is de maatschappelijke impact van het project? Hoe draagt het bij aan het Nationale Prestige van de Belgische cultuursector? Zowel de Nationale Loterij als het Toneelhuis tonen aan dat deze twee zaken echt wel hand in hand met elkaar kunnen gaan. Je moet artistiek niet inboeten om inclusief te zijn. Het Toneelhuis produceert toneelstukken van wereldniveau, die tegelijk voor iedereen in de samenleving toegankelijk zijn. Dankzij de steun van onze spelers, kan de Nationale Loterij hieraan bijdragen. We plaatsen de Belgische cultuursector zo op de internationale kaart."
Hoe past jullie steun aan kunst en cultuur, zoals die van Toneelhuis, binnen het grotere plaatje van de maatschappelijke rol van de Nationale Loterij?
"De Nationale Loterij speelt een cruciale rol in het ondersteunen van maatschappelijke, sportieve en culturele sector in België. Met ons unieke model organiseren we loterijen en kansspelen op een verantwoorde manier voor een breed publiek, waarbij 100% van onze winst wordt teruggegeven aan de samenleving, zo’n 365 miljoen euro in 2023. Deze opbrengsten worden geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan het algemene welzijn van de samenleving, waaronder sport, cultuur, sociale initiatieven en wetenschappelijk onderzoek. Een aanzienlijk bedrag ging daarbij naar cultuur. De Nationonale Loterij speelt zo een cruciale rol voor de Belgische cultuursector en de samenleving in het algemeen. De ondersteunde projecten van Toneelhuis hebben een grote culturele waarde, maar daarnaast hebben ze ook een sociaal maatschappelijk doel wat natuurlijk helemaal in lijn ligt met de rol van de Nationale Loterij."
Het project [meeuw] richt zich op de ontmoeting tussen horende en dove acteurs én tussen een horend en doof publiek. Toneelhuis zet deze inclusieve ambitie verder in seizoen 2024-2025. Waarom is dit aspect van ontmoeting en toegankelijkheid voor jullie zo belangrijk om te steunen?
"Elke volwassen belg speelt gemiddeld één keer per jaar met een spel van de Nationale Loterij. Onze spelers zijn m.a.w. breed vertegenwoordigd in de samenleving. Het is bijgevolg ook logisch dat onze financiële steun, die enkel mogelijk is dankzij onze spelers, naar een brede waaier van projecten gaat die een breed publiek bereiken. De Nationale Loterij gelooft in een samenleving waar iedereen de kans krijgt om deel te nemen, ongeacht beperking of achtergrond. [meeuw] is een project dat deze filosofie in de praktijk brengt door de barrière tussen horenden en doven te doorbreken, zowel op het podium als in het publiek. Het creëert een dialoog tussen verschillende werelden en laat zien dat kunst de kracht heeft om mensen te verbinden, ongeacht fysieke verschillen.
We ondersteunen Toneelhuis zodat er tolken kunnen voorzien worden om het scenario te vertolken naar VGT en tijdens de voorstellingen is er steeds een tolk aanwezig in de foyer. Er wordt met de steun ook een taalcoach voorzien die tijdens de repetities ervoor zorgt dat de kwaliteit van de gehanteerde VGT wordt bewaakt en de spelers hier ook in begeleidt. We zorgen er als Nationale Loterij bovendien voor dat de dove spelers een gelijkaardig honorarium ontvangen aan dat van de horende spelers. Uiteraard is het ook belangrijk om dergelijke initiatieven naar een breed publiek te communiceren, een extra kost die eveneens door onze steun gerealiseerd kan worden. Met deze ondersteuning willen we als Nationale Loterij mee zorgen voor verandering in de sector. We proberen hier een gamechanger te zijn: zorgen voor een impact die zaken in beweging zet op lange termijn waardoor we van de gehele cultuursector een nog meer boeiende en inclusieve plek kunnen maken."
Bekijk hier de mooie reportage die Toneelhuis maakte i.s.m. Visual Box: een video in Vlaamse GebarenTaal (Nederlands ondertiteld) over het maakproces van [meeuw]: