Film

Film: De Spiegel

Toneelhuis @ De Cinema

De Cinema en Toneelhuis slaan opnieuw de handen in elkaar met een uitdagend programma voor theaterliefhebbers én cinefielen. Op regelmatige basis tippen Toneelhuismakers een verrassende film die thematisch gelinkt is aan hun theaterpraktijk of bij de voorstelling waar ze op dat moment aan werken.

Lisaboa Houbrechts tipt De spiegel. Een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovski's vader, en dé archetypische Tarkovskifilm.

Tijdens een zware zenuwinzinking herbeleeft de hoofdpersoon zijn jeugd. Beelden van zijn geliefde moeder, zijn eerste vriendinnetje en het huis van zijn kinderjaren trekken voorbij. Nostalgie, weemoed en dromen: Tarkovski noemde De spiegel zijn meest persoonlijke film – wat het publiek niet verhinderde de regisseur boze brieven te schrijven waarin hij gekapitteld werd vanwege ‘het hermetische karakter’ van de film. De film ondervond zo’n weerstand van de Sovjetautoriteiten dat Tarkovski met de gedachte speelde om te stoppen met regisseren. Brieven van aanhangers weerhielden hem hiervan. In de inleiding van De verzegelde tijd citeert hij zo’n brief: 'Ik ben u dankbaar voor De spiegel. Ik heb precies zo’n jeugd gehad. Hoe kon u dat weten?'

Complex is De spiegel zeker: heden en verleden lopen door elkaar, het scenario is grillig en het spel is vaak geïmproviseerd. De spiegel is dan ook dé archetypische Tarkovskifilm, waarin de menselijke ziel zich metafysisch verheft boven vriendelijk wuivende korenvelden. 'Ik geloof dat genezing ontstaat door een spirituele crisis', schreef Tarkovski , 'een spirituele crisis is een poging om zichzelf te vinden.'
 

Toneelhuismaker Lisaboa Houbrechts brengt Tarkovskys meesterwerk in verband met haar voorstelling Vake poes; of hoe God verdween die vanaf 9 februari te zien is in Bourla. 

regie

  • Andrei Tarkovsky

met

  • Margarita Terekhova
  • Oleg Yankovskiy
  • Filipp Yankovskiy

in samenwerking met

  • De Cinema

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

  1. dinsdag 7 februari 2023 — 20u00 — De Cinema, Antwerpen

Ook interessante producties