Bekijk foto's
Theater

Klytaimnḗstra

Toneelhuis, Olympique Dramatique, STAN

“If evil is in this wind, let it blow over.”
Dat lezen we in de vertaling van de Oresteia door Ted Hughes. Het eerste deel uit de trilogie van de Griekse tragediedichter Aischylos richt zich op de geschiedenis van koning Agamemnon en zijn vrouw Klytaimnḗstra. De vorst besluit om hun dochter Iphigenia te offeren in ruil voor een gunstige wind om zijn schepen naar Troje te voeren. Wanneer Agamemnon de Trojaanse oorlog uiteindelijk wint, keert hij terug naar huis, waar hem een confrontatie met Klytaimnḗstra staat te wachten. 

STAN maakte van dat eerste deel in de zomer van 2022 een openluchtvoorstelling in Elefsina (Griekenland), de geboorteplaats van Aischylos, met als titel Klytaimnḗstra. In 2024 bewerken ze deze samen met Olympique Dramatique voor theaterzalen. In de voorstelling komen drie versies van de bekende Griekse tragedie samen: de originele tekst van Aischylos, de meesterlijke Engelse vertaling van Ted Hughes en de rauwe interpretatie Bloedbad van Gustav Ernst. Door deze drie lezingen van de mythische tekst naast elkaar te plaatsen, komen de tomeloze oorlogszucht en toxische machtswellust aan de oppervlakte en wordt het personage van Klytaimnḗstra in een nieuw daglicht geplaatst.

De cast bestaat uit een groep van Belgische en Griekse acteurs en een Braziliaanse en Noorse performer. Met een polyfoon ensemble wordt een dissectie gemaakt van misogynie, machtshonger en geweld, die duidelijk een brug slaat naar vandaag.

"De Keersmaeker bewijst dat ze een eigen visie en stijl heeft. Ze bespeelt de hele theaterruimte, pakt uit met straffe beelden, wrikt het cerebrale taalgeweld los met poëtische dans, Brutus en freejazz. Potten breken met een Griekse tragedie is moeilijk, maar deze heeft verdorie pit."

"Klytaimnestra krijgt hier de stem die ze nooit eerder kreeg. Niet eenzijdig die van hysterische furie (al blijft die aanwezig), maar ook die van zelf­bewuste powervrouw, sterk vertolkt door Maria Skoula."

Nina Dillen in De Tijd , 20 april 2024

"Inhoudelijk koppelt deze ‘Klytaimnestra’ zo de Griekse tragedies aan hedendaagse ontwikkelingen op een verbluffend vanzelfsprekende manier. Zonder één concrete situatie te benoemen herken je in de Agamemnoon van Stijn Van Opstal alle ‘Agamemnoons’ die vandaag een of andere trivialiteit – zoals de roof van Helena – aangrijpen om op gruwelijke wijze hun ‘belang’ veilig te stellen."

Pieter T'Jonck in Pzazz , 24 april 2024

"Klytaimnestra dwingt Agamemnoon tot overmoed, tot hybris, tot godslastering zelfs. Hij weet dat, hij protesteert even, niet lang, en hij neemt de ruimte in. De theaterruimte, maar ook de symbolische ruimte van een macht die voorbij het politieke reikt."

Klaas Tindemans in Etcetera , 30 april 2024

"Wij hebben ons altijd aangetrokken gevoeld tot de Griekse tragedies", vertelt Jolente De Keersmaeker. "Ik denk dat de bron van de westerse beschaving en het westerse theater in die verhalen zit. En voor mij blijft een verhaal relevant zolang het met de wereld van de dag van vandaag te maken heeft."

Ewoud Ceulemans in De Morgen , 17 januari 2024

"Zo hapklaar zijn de Griekse tragedies niet. De verhalen zijn vaak bijvoorbeeld heel vrouwonvriendelijk, vindt Jolente De Keersmaeker, die bewust Klytaimnestra als titel koos, en niet ‘Agamemnon’, de naam van haar man. Het toont hoe het materiaal van de tragedies tegelijk elastisch en weerbaar is. In andere tijden worden ze anders gelezen en vormgegeven, zonder aan zeggingskracht in te boeten."

van en met

 • Antonis Antonopoulos
 • Adriana Bakker
 • Synne Elve Enoksen
 • Sara Haeck
 • Eleni Moleski
 • Maria Skoula
 • Stijn Van Opstal
 • Gustavo Gláuber

concept, regie

 • Jolente De Keersmaeker

tekst

 • Aischylos
 • Ted Hughes
 • Gustav Ernst

bewegingsadvies

 • Youness Khoukhou

scenografie en licht

 • Thomas Walgrave

kostuums

 • Rachid Laachir

productie

 • Toneelhuis
 • Olympique Dramatique
 • STAN

coproductie

 • European Capital of Culture Elefsina 2023

met de steun van

 • de Tax Shelter van de Belgische federale overheid
 • via Gallop Tax Shelter

Alle data

Er zijn geen aankomende activiteiten voor dit event.

 1. donderdag 18 april 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 2. zaterdag 20 april 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 3. zondag 21 april 2024 — 15u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 4. dinsdag 23 april 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 5. woensdag 24 april 2024 — 20u00 — Bourlaschouwburg, Antwerpen
 6. vrijdag 26 april 2024 — 20u00 — NTGent/Schouwburg, Gent
 7. zaterdag 27 april 2024 — 20u00 — NTGent/Schouwburg, Gent
 8. dinsdag 30 april 2024 — 20u00 — CC Brugge/Stadsschouwburg, Brugge
 9. donderdag 2 mei 2024 — 20u15 — Warande/Schouwburg, Turnhout
 10. woensdag 8 mei 2024 — 20u00 — KVS - BOL, Brussel
 11. donderdag 9 mei 2024 — 20u00 — KVS - BOL, Brussel
 12. zondag 12 mei 2024 — 6u00 — NTGent/Citadelpark, Gent
 13. dinsdag 14 mei 2024 — 20u00 — CCHA, Hasselt
 14. vrijdag 17 mei 2024 — 20u00 — Grote zaal ITA, Amsterdam
 15. zaterdag 18 mei 2024 — 20u00 — Grote zaal ITA, Amsterdam

Meer over ‘Klytaimnestra’

Ook interessante producties

Honderd Theater 16 juni 2024

Honderd

Toneelhuis / Martha!tentatief / Ruud Gielens & Bart Van Nuffelen