nl fr en

seizoen 2022-2023

Onverschrokken en vol verwachting presenteren we ons gloednieuwe seizoen, waarin we het theater willen vieren als een levend medium. En wie leven zegt, zegt: vallen en weer opstaan, schuren en botsen, aanmodderen en naar de sterren reiken.

Meer dan ooit houden we van de grote zaal. De theatrale verbeelding. Het grote gebaar. En we zetten gastvrij de deuren open voor iedereen. Seizoen 2022-2023 vormt de start van een nieuwe artistieke ploeg bestaande uit vijf vaste theatermakers en collectieven: FC Bergman, Olympique Dramatique, Gorges Ocloo, Lisaboa Houbrechts en Benjamin Abel Meirhaeghe. Daarnaast creëren we jaarlijks ruimte en middelen voor collega-artiesten. Volgend seizoen zijn dat Naomi Velissariou, Jaouad Alloul, tg STAN en Jozef Wouters. 

Maak kennis met onze nieuwe makers tijdens een groots openingsweekend op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober. Verwacht je vervolgens elke maand aan een feestelijke première, naast vele hernemingen en gastvoorstellingen. Daarnaast presenteren we in september, maart en mei drie festivals waarvan het programma later wordt bekendgemaakt.

Ontdek hier het programma voor 2022-2023!

Maak je keuze uit ons mooie aanbod aan abonnementen!

Of geniet van een vaste reductie op je tickets met de Toneelhuis vriendenpas. Hoe meer tickets je koopt, hoe meer voordeel je dus doet.

Toneelhuispremières

Vijand van het Volk Theater 13 oktober 2022 t/m 5 februari 2023

Vijand van het Volk

Toneelhuis / Olympique Dramatique

De wrange komedie van Ibsen roept brandend actuele echo’s op van recente milieuschandalen dichtbij huis. Onder een conflict voor het algemeen belang broeit de persoonlijke strijd tussen twee broers. 

Atropa Theater 10 november 2022 t/m 13 november 2022

Atropa

Toneelhuis / Theater Utrecht / Orkater / Stichting Naomi Velissariou

Een intersectionele tragedie op techno and trap. Een theatraal bacchanaal. Atropa van Lanoye zoals de tragedie bedoeld is: een talige viering op muziek, ter ere van hedendaagse goden.
 

Venus in Libra Theater 15 december 2022 t/m 23 december 2022

Venus in Libra

Toneelhuis / Jaouad Alloul

In nachtclub The Last Mermaid geven de creaturen van de nacht toe aan hun ware ik. Maar de vele toeters en bellen verbergen een diepe malaise. Een gevaarlijk swingende theatrale belevenis, een chaotisch punk queer concert.

Ode to a Love Lost Theater 19 januari 2023 t/m 29 januari 2023

Ode to a Love Lost

Toneelhuis / Benjamin Abel Meirhaeghe

Multikunstenaar Benjamin Abel Meirhaeghe waagt zich in Ode to a Love Lost aan een eigenzinnige dansvoorstelling; met een verloren liefde als motor en een nostalgisch verlangen beweegt hij zich naar een bevrijdende toekomst. 

Vake Poes; of hoe God verdween Theater 9 februari 2023 t/m 12 februari 2023

Vake Poes; of hoe God verdween

laGeste / Toneelhuis / Lisaboa Houbrechts

Een meisje duikt in de verborgen trauma’s van het verleden. Hoe verhoudt geweld in de intieme kring zich tot het geweld van de geschiedenis? Een groots opgezette intergenerationele vertelling van een familiale zenuwinzinking tussen theater en opera. 

About Elly Theater 9 maart 2023 t/m 15 maart 2023

About Elly

tg STAN / Toneelhuis / de Roovers / Theater Antigone

Een voorstelling over twijfel, vriendschap, eer en verraad, naar de gelijknamige film van de Iraanse cineast Asghar Farhadi (A Separation). Van en met twaalf toneelspelers van verschillende generaties en afkomsten.

The Golden Stool Theater 27 april 2023 t/m 30 april 2023

The Golden Stool

Toneelhuis / LOD muziektheater / Gorges Ocloo

Tien zwarte danseressen, percussionisten en zangeressen brengen in deze uiterst ritmische, dynamische AfrOpera het onderbelichte verhaal van de War of the Golden Stool.

A Day is a Hundred Years Theater 18 mei 2023 t/m 20 mei 2023

A Day is a Hundred Years

Damaged Goods / Toneelhuis / Jozef Wouters

Moet ruimte altijd gebouwd worden? Kan je een raam gewoon neuriën? Een deur fluiten? A Day is a Hundred Years is een tijdelijke tuin, gemaakt van lichte schetsen, vlugge bouwsels en korte gedichten die ervaring willen onthouden en doorgeven.

Toneelhuishernemingen

A Revue Theater 25 oktober 2022 t/m 26 oktober 2022

A Revue

d e t h e a t e r m a k e r / Benjamin Abel Meirhaeghe

Een sublieme en spectaculaire happening, ergens tussen een decadente modeshow, een queer cabaret en een sjamanistisch vruchtbaarheidsritueel.

Madrigals Theater 29 oktober 2022 t/m 30 oktober 2022

Madrigals

Muziektheater Transparant / d e t h e a t e r m a k e r / Benjamin Abel Meirhaeghe

Met utopische bevlogenheid ensceneert Benjamin Abel Meirhaeghe Monteverdi’s Madrigali guerrieri et amorosi.

I Silenti Theater 17 november 2022 t/m 18 november 2022

I Silenti

Toneelhuis / Théâtre de Namur / Lisaboa Houbrechts / Fabrizio Cassol / Tcha Limberger

Fabrizio Cassol hercomponeert voor Romamuzikant Tcha Limberger de madrigalen van Monteverdi tot een eerbetoon aan iedereen die het zwijgen is opgelegd. 

Bruegel Theater 19 november 2022 t/m 20 november 2022

Bruegel

Toneelhuis / Lisaboa Houbrechts

Dulle Griet neemt je mee op een reis door de tijd. Visueel verbluffend theater waarin een weelde van ideeën wordt opengespreid.

The Butcher Theater 3 december 2022 t/m 4 december 2022

The Butcher

LOD muziektheater / Gorges Ocloo

De slager-vader (Josse De Pauw) probeert zich overeind te houden in een bezet Vlaanderen in 2070 in dit swingende muziektheater met beelden van Bijbelse proporties.

Te gast

Fire Will Become Ashes, But Not Now Theater 29 november 2022 t/m 30 november 2022

Fire Will Become Ashes, But Not Now

KVS / Pitcho Womba Konga

James Baldwin schreef The Fire Next Time, het krachtig manifest over raciaal onrecht in 1963. Een actualisering met een mix van muziek, slam, beatbox, dans en theater.

Familie Theater 6 januari 2023 t/m 7 januari 2023

Familie

NTGent / Milo Rau

In 2007 hing een voltallig gezin zich op in Calais. Een motief werd nooit gevonden. Op de afscheidsbrief stond: “We hebben het verkloot, sorry."

Theater Immobiel/Maison Maeterlinck, Theater 14 februari 2023 t/m 15 februari 2023

Theater Immobiel/Maison Maeterlinck,

NTGent / Thom Luz

De Zwitserse theatertovenaar Thom Luz gaat aan de hand van muziek en maeterlinckiaanse teksten op zoek naar een hedendaags immobiel theater. 

De Störm Theater 17 februari 2023 t/m 19 februari 2023

De Störm

Tutti Fratelli / Jan Sobrie

Tutti Fratelli viert haar 15-jarig bestaan met een bijzondere Shakespeare, exclusief hiervoor vertaald door Tom Lanoye. Een portret van de mens met al zijn blutsen en builen en zijn onverzadigbare lust naar macht.

Saint Amour 2023 Theater 25 februari 2023

Saint Amour 2023

Behoud de Begeerte

Saint Amour verovert weer harten met literaire liefde en lust. Geen fifty shades of grijs gebied, wel grootse letteren in de schemerzones van de liefde.

Who's Tupac? Theater 23 maart 2023 t/m 24 maart 2023

Who's Tupac?

KVS / Cesar Janssens

Vier mensen in een talentenjacht die het kost wat kost willen maken. Met slechts één doel voor ogen: de volgende Tupac worden. Een zinderende en krachtige muzikale voorstelling, geïnspireerd door rapper Tupac Amaru Shakur.

Concerten

Meskerem Mees Muziek 16 februari 2023

Meskerem Mees

Een stemgeluid zo helder als bronwater, een gulle dosis puurheid en een portie eigenzinnigheid.