nl fr en

FC Bergman

FC Bergman (2008) wordt in 2008 opgericht door zes acteurs-theatermakers-kunstenaars: Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck. Sinds 2013 is FC Bergman vast Toneelhuismaker. Op korte tijd ontwikkelt deze groep makers een heel eigen theatertaal, die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch is. In hun voorstellingen staat vaak de spartelende, immer trachtende mens centraal. De meest recente en imposante productie in de reeks, JR, neemt deze thematiek letterlijk en figuurlijk mee naar een ‘next level’. Inmiddels zijn Simoni en Hollanders teruggetreden als kernleden en werken ze op projectbasis mee met FC Bergman.

FC Bergman won in 2009 de Jong Theater Prijs op Theater Aan Zee met een bewerking van De thuiskomst van Harold Pinter. Met Wandelen op de Champs- Elysées met een schildpad om de wereld beter te kunnen bekijken, maar het is moeilijk thee drinken op een ijsschots als iedereen dronken is werd FC Bergman geselecteerd voor het Nederlandse Theater Festival (2010). In 2011 creëerde FC Bergman 300 el x 50 el x 30 el bij Toneelhuis, een productie die op het repertoire blijft. Terminator Trilogie, gecreëerd in 2012, was opnieuw site specifiek werk dat internationaal toerde. Terug in Toneelhuis (waar FC Bergman een collectief in residentie is) creëerden zij het indrukwekkende muziektheaterproject, Van den vos (december 2013), samen met Liesa van der Aa, Muziektheater Transparant en Solistenensemble Kaleidoskop (DE). In 2015 maakten ze de locatievoorstelling, Het land Nod: “In de tekstloze sfeerwerking meet FC Bergman zich met de groten: het mystieke naturalisme van Romeo Castellucci, het mistroostige absurdisme van Christoph Marthaler, dan weer de dansante dynamiek van Pina Bausch. Dat geeft Het land Nod visuele grandeur” – Wouter Hillaert in De Standaard ***, 9 mei 2015. De voorstelling werd in 2016 uitgenodigd voor het Festival van Avignon (FR) en het Zürcher Theater Spektakel (CH). Het land Nod blijft op het repertoire (en doet Sevilla en Quimper aan in 2018). 

In maart 2018 is JR een feit. Dit locatieproject gebaseerd op de gelijknamige cultroman van William Gaddis is inmiddels uitgeroepen tot hét theaterevent van 2018: door de ingenieuze verweving van film en theater, straf acteerwerk in sterke dialogen en een verbluffende scenografie tilt FC Bergman zijn werk naar een ander ‘level’. Tegelijk blijft de groep trouw aan zichzelf en schetst doorheen JR een wereld waarin de mens zonder kans op slagen vecht tegen de windmolens van zijn bestaan.

In het seizoen 2019-2020 werkt FC Bergman mee aan Freud, een productie van ITA: FC Bergman tekent voor de tekstbewerking van het originele script van Sartre. Stef Aerts, Marie Vinck en Matteo Simoni nemen bovendien een aantal personages voor hun rekening, waaronder de hoofdrol die door Stef Aerts wordt gespeeld.  

In het seizoen 2020-2021 creëert FC Bergman The Sheep Song, een woordeloze voorstelling over een wezen dat niet langer tevreden is met zichzelf. Het voelt dat het meer in zich heeft, voorbestemd is tot een glorieuzer leven dan dat van zijn soortgenoten.

Op individuele basis spelen de leden van FC Bergman mee in diverse theaterproducties, tv-projecten en films, of maken onder eigen naam performances, bouwwerken en video’s.

Producties van/met ‘FC Bergman’

Freud Theater 22 oktober 2020 t/m 31 oktober 2020

Freud

Ivo van Hove / Internationaal Theater Amsterdam / Toneelhuis

Nieuws over ‘FC Bergman’

Artikel — 29 april 2020

Toneelhuis in tijden van corona

In de Bourla en op reis

In het licht van de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus ziet Toneelhuis zich genoodzaakt om alle geplande voorstellingen in de Bourla en op reis tot eind juni af te gelasten. In een theater is het immers onmogelijk de zo belangrijke social distancing te garanderen en de gezondheid van ons publiek staat nu voorop.

Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, vindt u die op onze website en op social media. Alle ticketkopers worden per email of telefonisch geïnformeerd. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden kan het even duren voor u een terugbetaling van de tickets ontvangt. Wij hopen op uw begrip.

Artikel — 9 april 2020

Festival van Avignon afgelast

De directeur van het festival van Avignon kondigde van in zijn kot, met een online persconferentie, het programma aan van de 74ste festivaleditie. Freud van Ivo Van Hove is één van de blikvangers. FC Bergman tekende voor de tekstbewerking. De hoofdrol wordt vertolkt door Stef Aerts en Marie Vinck en Matteo Simoni nemen een aantal personages voor hun rekening. 

Artikel — 21 december 2019

FC Bergman genomineerd als associated artist van het EASTAP colloquium 2020 in Bologna (IT)

"The European Association for the Study of Theatre and Performance would like to nominate FC Bergman to be our Associate Artists for 2020. We would be honored if the members of the Company (Stef Aerts, Joé Agemans, Thomas Verstraeten and Marie Vinck) would accept this nomination. Could you please forward  the letter here attached to the members of the Company."

Artikel — 27 juni 2019

Toneelhuis tijdens de zomer

Toneelhuis sluit even de deuren maar onze makers zitten niet stil! Ze spelen voorstellingen op Belgische en internationale festivals.

Meer nieuws