
Wat is de plek van geweld en wraak in de maatschappij? Valt dat geweld ooit te overstijgen en zo ja hoe? Deze vragen werden al gesteld door Aeschylos in de Oresteia.
Mokhallad Rasem is een van de drie regisseurs die door het in Parijs gevestigde SIWA-platform – ‘laboratoire artistique itinérant des mondes Arabes contemporains’ – uitgenodigd werd om zich te buigen over de Oresteia, samen met de Iraakse regisseur en acteur Haythem Abderrazak en de Franse Célie Pauthe, regisseur en artistiek directeur van het Centre National Dramatique de Besançon.
Looking for Oresteia wil de Oresteia omcirkelen in etappes, via workshops die telkens leiden tot toonmomenten, in aanloop naar een meer finale presentatie.
Op 28 juni 2015 was er een eerste toonmoment in Besançon. In september 2016 vindt er een tweede workshop met toonmoment plaats in Le Mans en wij nodigen u graag uit voor een derde toonmoment na een nieuwe werkcyclus in onze repetitieruime in de Leopoldstraat in juni 2017. De exacte datum daarvan wordt later gecomminiceerd.
Om de sfeer te schetsen alvast een greep uit het toonmoment van 28 juni 2015: een studio in Besançon was gedurende tien dagen de werkplek waar de drie regisseurs aan de slag gingen met twee Franse acteurs, drie Iraakse acteurs en actrices, twee Iraakse muzikanten en twee tolken. Haythem Abderrazak concentreerde zich op deel één van de trilogie, Agamemnon. Célie Pauthe zoomde in op deel twee, Offervrouwen. Mokhallad Rasem verdiepte zich in deel drie, Wraakgodinnen. Als de Oresteia gaat over het stopzetten van de wraakplicht opgelegd door de goden en daarmee het begin van de rechtspraak aankondigt, dan trok het resultaat van de workshop en vooral de bijdrage van Mokhallad Rasem dit thema open naar hier en nu, met genuanceerde beschouwingen over de alom aanwezige geweldpleging in Europa en daarbuiten, over de situatie in Irak (van een dictator naar de huidige chaos), en over de globale marktmechanismen die misschien wel een nieuwe variant op de onontkoombare wraakzuchtige goden zijn…
Benieuwd wat een nieuwe etappe in deze boeiende materie ons brengt. Wie wil meekijken naar echt work in progress weet waar naartoe
concept, regie
- Mokhallad Rasem
- Célie Pauthe
- Haythem Abderrazak
met
- Inaam Wali Al Battat
- Judith Morisseau
- Ikbal Naim
- Yas Khdhaer
- Marc Berman
- Dan Artus
- Maimoon Al Khalidi
artistiek medewerker
- Janek Turkowski
- Jean-Pierre Han
- Arafat Sadallah
muzikanten
- Sari Al Bayati
- Khaled Al Khafaji
naar een artistiek idee van
- Yagoutha Belgacem
vertaling naar het Arabisch
- Youssef Seddik
vertaling naar het Frans
- Florence Dupont
tolk
- Waël Ali
productie
- Institut français Parijs
- Franse Ambassade in Irak
- Nationaal Theater van Bagdad
- Training Space Workshop Bagdad
- La Fonderie Le Mans
- Centre Dramatique National de Besançon
- Siwa Plateforme - Laboratoire
- Toneelhuis